Sağlıklı Yaşam

Apandisit nedir?

Apandisit, karnınızın sağ alt tarafındaki boşluğunda şişlik yapan parmak şeklinde bir kese olan apendiksin iltihaplanmasıdır.

Apandisit, sağ alt karnınızda ağrıya neden olur. Bununla birlikte, çoğu insanda ağrı göbek çevresinde başlar ve daha sonra yer değiştirir.

Apandisit her yaş grubundaki insanda görülebilse de genellikle 10 ile 30 yaş arası bireylerde daha sık görülür. Bu durumda uygulanan genel tedavi apandisitin cerrahi yöntemle alınmasıdır.

Apandisit Belirtileri 

Apandisit belirtileri ve semptomları şunları içerebilir:

  • Karnın alt kısmında aniden oluşan ağrı
  • Göbek çevresinden başlayan ve karnın sağ alt kısmına inen ağrı
  • Öksürürken, yürürken veya başka zorlayıcı hareketler yaptığınızda kötüleşen ağrı
  • Mide bulantısı ve kusma
  • İştah kaybı
  • Hastalık ilerledikçe kötüleşebilecek düşük dereceli ateş
  • Kabızlık veya ishal
  • Karın şişkinliği

Ağrınızın yeri, yaşınıza ve zorlanma durumunuza bağlı olarak değişebilir. Hamileyken, ağrı üst karnınızdan geliyor gibi görünebilir, çünkü hamilelik sırasında zorlanmanız daha yüksektir.

Apandisit nedenleri

Apendiksin çevresinde enfeksiyon oluşmasına neden olabilecek bir tıkanma, apandisitin olası nedenidir. Bakteriler hızla çoğalır, ek parçanın iltihaplanması, şişmesi ve irin ile dolmasına neden olur. Derhal tedavi edilmezse ek parça patlayabilir.

 Apandisit Nasıl Anlaşılır

Apandisit teşhisine için doktorunuz muhtemelen belirtilerinizin ve semptomlarınızın geçmişini soracak ve karnınızı inceleyecektir.

İlgili Link: Mide Kanseri Neden Olur

Apandisiti teşhis etmek için kullanılan yöntem ve testler genellikle şunları içerir;

  • Ağrınızı değerlendirmek için fiziki muayene. Doktorunuz ağrılı bölgeye hafif baskı uygulayabilir. Basınç aniden serbest bırakıldığında, bitişik peritonun iltihaplandığını gösteren apandisit ağrısı genellikle daha fazla hissedilecektir.
    Doktorunuz alt rektumunuzu incelemek için parmak muayenesi yapabilir (dijital rektal muayene). Çocuk doğurma yaşındaki kadınlarda, ağrıya neden olabilecek olası jinekolojik sorunları kontrol etmek için pelvik muayene yapılabilir.
  • Kan testi. Bu test, doktorunuzun olası bir enfeksiyonu gösterebilecek yüksek beyaz kan hücresi sayısını kontrol etmesini sağlar.
  • İdrar tahlili. Doktorunuz, ağrınıza idrar yolu enfeksiyonunun veya böbrek taşının neden olmadığından emin olmak için idrar tahlili yaptırmanızı isteyebilir.
  • Görüntüleme testleri. Doktorunuz ayrıca apandisitin doğrulanmasına veya ağrınızın başka nedenlerinin olup olmadığına bakmak için karın röntgeni, karın ultrasonu, bilgisayarlı tomografi (BT) taraması veya manyetik rezonans görüntüleme (MR) önerebilir.
Apandisit Belirtileri

Apandisit tedavisi

Apandisit tedavisinde genellikle iltihaplı eki çıkarmak için ameliyat gerektirir. Ameliyattan önce, enfeksiyon oluşumunu önlemek için doktorunuz uygun gördüğü dozda antibiyotik tedavisi başlatacaktır.

Apendisit Ameliyatı

Apendektomi, yaklaşık 5 ila 10 santimetre uzunluğunda (laparotomi) bir karın insizyonu kullanılarak açık cerrahi olarak yapılabilir. Veya ameliyat karın kesesinden birkaç küçük kesik atılarak laparoskopik cerrahi  adı verilen yöntemle yapılır.

 Laparoskopik apendektomi sırasında cerrah, apandiksinizi çıkarmak için karnınıza özel cerrahi aletler ile bir video kamera yerleştirir.

Genel olarak, laparoskopik cerrahi daha az ağrı ve yara izi ile daha hızlı iyileşmenizi sağlar. Yaşlı yetişkinler ve obezitesi olan insanlar için özellikle tercih edilebilir.

Ancak laparoskopik cerrahi herkes için uygun değildir. Apendiksiniz yırtılmışsa ve enfeksiyon ekin ötesine yayılmışsa veya apse varsa, cerrahınızın karın boşluğunu temizlemesine yardımcı olan açık bir apendektomi gerekebilir.

Apendektomiden sonra bir ya da iki gün hastanede kalmayı bekleyebilirsiniz.

Ek cerrahi öncesi apse boşaltma

Apandiksiniz patladıysa ve etrafında bir apse oluşmuşsa, cildinizden apse içine bir tüp yerleştirerek apse drene edilebilir. Apendektomi, enfeksiyon kontrol edildikten birkaç hafta sonra yapılabilir.

 Apandisit Ameliyatı Olanlar Nelere Dikkat Etmeli ?

  • Yorucu faaliyetlerden kaçının.

Apandisit ameliyatınız  laparoskopik olarak yapıldıysa, hareketlerinizi birkaç gün boyunca  boyunca sınırlayın.  Her zaman doktorunuza aktivitenizdeki sınırlamalar ve ameliyattan sonra normal aktivitelere ne zaman devam edebileceğinizi sorun.

  • Öksürdüğünüz zaman karnınızı destekleyin. 

Karnınızın üzerine bir yumuşak bişey yerleştirerek ağrıyı azaltmayı deneyin. Böylece öksürmeden, gülmeden veya hareket etmeden önce baskı uygulayın.

  • Ağrı kesici ilaçlarınız yeterli gelmiyorsa doktoruuzla durumu paylaşın!. 

Acı çekmek vücudunuza fazladan stres yükler ve iyileşme sürecini yavaşlatır. Ağrı kesici ilaçlarınıza ağrı sorunu yaşıyorsanız bu durumu muhakkak doktorunuza bildirin.

  • Hazır olduğunuzda hareket edin.

Yavaşça başlayın ve kendinizi iyi hissettikçe aktivitelerinizi artırın. Kısa yürüyüşlerle başlayın.

  • Uyku.

Vücudunuz iyileştikçe, normalden daha uykulu hissettiğinizi fark edebilirsiniz. Sakin olun ve ihtiyacınız olduğunda dinlenin.

  • İşe veya okula dönmeden önce doktorunuzla konuşun.

Duyduğunuz onayladığında işe geri dönebilirsiniz. Çocuklar ameliyattan bir hafta sonra okula dönebilirler. Spor salonu veya spor gibi yorucu aktivitelere devam etmek için iki ila dört hafta beklemelidirler.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu