Yamaç paraşütü, serbest paraşütle yamaçtan koşarak havada süzülmenize imkân sağlayan bir hava sporudur. Hava sporları arasında oldukça gözdedir. Yüksek yerlerden değil dağlardan veya yamaçlardan atlayarak yapılır. Kanat (Kanopi), ipler, kolonlar ve kuşam (harnes) olmak üzere 4 parçaya ayrılır. Kullanılan malzemeler ithal ve özeldir bu sebeple yüksek bir maliyeti vardır ancak buna rağmen uçmanın en uygun fiyatlı hali olarak gösterilir.
Havada süzülürken doğanın canlı renklerine şahit olup, yüksek adrenalinli anlar yaşayabilirsiniz. Eğer yeni bir şeyler denemek, özgürlük hissini doyasıya yaşamak istiyorsanız bu spor tam da size göre demektir. Yamaç paraşütü deneyimiyle ayaklarınızı yerden kesip uçmanın tadını çıkarırken, adrenalini doruklarda yaşayıp, gökyüzünün keyfini çıkarabilirsiniz üstelik bu heyecanı yaşamak için bir eğitim almanız gerekmiyor.
Kimler Yamaç Paraşütü Yapabilir?
Yamaç paraşütü yapabilmek için yükseklik korkusu, kalp hastalığı gibi belli başlı rahatsızlıklarınızın olmaması gerekir. 105 kilodan fazla olan kişiler ve astım hastası olanlar yamaç paraşütü yapamazlar. Ayrıca alkol almamış olmalısınız. 16 yaşından küçükler ise ailelerinin izniyle bu sporu yapabilirler. Yamaç paraşütü yapacaksanız havada rahat edebileceğiniz kıyafetler ve ayağınızı kavrayan bir ayakkabı tercih etmelisiniz.
Can yeleği giymeniz ve kask takmanız, yedek paraşüt ve kurtarma botu bulundurulması zorunludur. Uçuş sırasında ilk yardım çantası olmalıdır. Yanınızda çantanız varsa orada bulunan yetkililere emanet edebilirsiniz. Yamaç paraşütü iki kişilik bir spordur. Pilot dışında bir kişi ile yapılabilir. Hava durumunun elverişli olduğu yerde ve zamanda yapılır. Yamaç paraşütü yapmak için gereken rüzgâr mutlaka kontrol edilmelidir.
Yamaç Paraşütü Yapmak İçin Uygun Bölgeler
Doğal güzelliklerine hayran kalarak farklı bir deneyim yaşamak istiyorsanız en uygun yerlerden biri kuşkusuz Fethiye Ölüdeniz’deki Babadağ’dır. Türkiye’de, ilk yamaç paraşütü yapılan yer olarak bilinir. Fethiye planlarınızda yer almıyorsa Marmariste’de yamaç paraşütü sporunu deneyimleyebilirsiniz. İç Anadolu Bölgesinde iseniz Kayseri’de Ali Dağı yamaç paraşütü için tercih edilen bir bölgedir. Bu bölge için rüzgârın kontrolünü tam olarak sağlayabilecek bir profesyonel ile uçmanız tavsiye edilir.
Önemli bir turist merkezi olan Denizli Pamukkale’de yer alan Dinamit Tepesi tercih edilen bir bölgedir. Aynı zamanda Hierapolis Antik Kenti’ni ve Pamukkale travertenlerini uçuş esnasında keyifle izleyebilirsiniz. İzmir’in Ödemiş ilçesindeki Bozdağ yamaç paraşütünde ilk sırada yerini alır. En gözde noktalardan biri de Tekirdağ’da yer alan Uçmakdere’dir. Burada ayrıca 1 haftalık pilot eğitimleri verilir. Rotamızı doğu bölgesine çevirdiğimizde Elazığ’da yer alan Hazarbaba’yı görürüz. Hazarbaba Elazığ’ın en yüksek dağıdır. Kış mevsiminde kayak, yaz mevsiminde yamaç paraşütü yapmak için idealdir.
İlgili Link: Doğal Estetik Uygulamalar
Yamaç Paraşütü Nasıl Yapılır?
Yamaç Paraşütü genellikle yaz mevsiminde ve yağmursuz, açık havalarda yapılır. Türkiye’de oldukça yaygındır. Kendinizi tamamen rüzgâra teslim edebileceğiniz bir deneyimdir. Bu sporu yapabilmek için profesyonel bir pilota, kas gücüne ve rüzgâra gereksiniminiz var. Yamaç paraşütünü pilot eşliğinde yani iki kişi yapıyorsunuz buna “tandem uçuş” adı verilir. Bu sporu tek başınıza öğrenemezsiniz. Burada pilotun yönlendirmesine tamamen uymanız gerekiyor. Kendinizi ve pilotu tehlikeye sokacak hareketlerde bulunmamalısınız. Bu sporu yapabilmeniz için özel bir yeteneğe sahip olmanız gerekmez. Kurallara uyduğunuz takdirde oldukça zevkli ve yapması kolaydır.