Anne ÇocukÇocuk Gelişimi

Sorularla Kolik Bebek ve Tedavisi

Sorularla Kolik Bebek ve Tedavisi

Bebeğinizin aşırı uyarılmış hali olarak tanımlanan kolik durumunun ilk belirtisi bebeğinizin tiz ağlamalarıdır. Bebeğiniz doğumundan sonraki ilk iki hafta içerisinde dışarıdaki uyarıları çok algılamayacaktır. İki haftadan sonra dış dünyanın uyaranlarını fark eden bebek, ışık ses, ve farklı yüzleri algılamaya başlaması ile ortaya çıkan aşırı uyarılma haline kolik adı verilir. Elbette kolik bebeğin tek sorunu aşırı uyarılma değildir. Annenin gaz yapacak içecekleri tüketmesi, alerjik reaksiyonlar, bebeğin uyku düzeninin olmaması , yeteri oranda anne sütü emmemesi, ağzından hava kaçması gibi nedenler kolik oluşumunu artırır. Yeni doğum yapmış  pek çok annenin kabusu olan kolik bebek ve tedavisi konusunda ne yapmamız gerektiğini soru cavaplarla öğrenelim;

Çoçuğunuzun Kolik Olduğunu Ne Zaman Düşünmelisiniz?

En azından 3 gün üst üste her gün aynı saatlerde olan huzursuzluk hali, ağlama hali varsa ve üçüncü aydan itibaren bu durum devam ediyorsa, bir uzmandan destek almanızı zaman ı gelmiş demektir. Koliğin en önemli belirtilerinden biri bebeğinizin nedeni belli olmayan ağlama atakları geçirmesidir.

Koliğin Nedenleri Nelerdir?

Tıp dünyasında İntanfil kolik olarak adlandırılan kolik’in bir sebebi yok. Eğer bir çocuk ağlama atakları yaşıyorsa ve bunun patalojik yada enfeksiyonel hiçbir sebebi bulunamamış ise buna intanfil kolik denir. İntanfil kolik olan bebeklerde süreç yaklaşık üçüncü yada dördüncü  haftanın başında başlar. Bu süreç 3 ay kadar devam eder. Bebeğinde kolik problemi yaşayan anne adayları, bunun geçici bir şey olduğunu akıllarında tutarlarsa daha az stres daha az panik yaparlar.

 

Kolik Bebeğin Şikayetleri Nelerdir?

Kolik erkek çocuklarda da kız çocuklarda da sıklıkla görülebilir. Kolik bebek genelde panik halindedir. Yaşadığı bir ağrı hissini mimikleri ve davranışları ile belli eder. Kollarını yukarı doğru kaldırır, bacaklarını karın içine doğru çeker. İlgili Link: El Ayak Ağız Hastalığı Nedir

Kolik’in Tedavisi Nasıldır?

Gaz sancısında neler yapıyorsak aynı yöntemleri kolikte de kullanıyoruz. Gaz damlaları kullanabiliyoruz. Bağırsaktaki gazı boşaltmaya yönelik yöntemler deniyoruz. Çocuk çok huzursuz olduğunda yine çocuğu gezdirmek faydalı olabilir araba ile. Her yerde bulabileceğiniz kolik müzikleri var. Onları dinletebiliriz. Sıcak bir duş aldırabiliriz.

Bebeğinizi Rahatlatmak İçin Neler Yapacaksınız?

Öncelikle bu süreçte bilmeniz gereken en önemli şey sağlam bir bünyeye sahip olmanız gerektiğidir. Çünkü annelerin ve babaların hayatını zorlaştıran en zorlu süreç kolikli bebektir. Gaz sancısında neler yapıyorsak aynı yöntemleri kolikte de kullanıyoruz. Bağırsaktaki gazı boşaltmaya yönelik yöntemler deniyoruz. Çocuk çok huzursuz olduğunda araba ile gezdirmek faydalı olabilir. Her yerde bulabileceğiniz kolik müzikleri var. Onları dinletebiliriz. Sıcak bir duş aldırabiliriz.

Çoçuğunuzun yaşamını bir rutin üzerine oturtmanız çok önemli. Bebeğin gündüzü gecesine karışmamalı. Bunun dışında olabildiğince o saatlere sadık kalabilmek ve bebeğiniz ile konuşmak nazikçe şefkatle dokunmak. Göz göze teması kaybetmemek. Sarılmak göğsünüzde tutmak, onunla birlikte yürümek, her emzirme sonrasında mutlaka ve mutlaka gazını çıkartıyor olmak, sağ yanına doğru yatırmak ve de sararak taşımak. Bunlar bebeğinizi rahatlatıcı yöntemlerdir. Çok fazla huzursuzluğu var ise saç kurutma makinasının sesi müzik niyetine ona çok iyi gelecektir.

Kolikte İlaç Tedavisi Kullanılır mı?

Kolik ile ilgili birçok çalışma yapılmış birçok ilaç denenmiş ama hiçbir ilacın kesin etkinliği kanıtlanmamıştır. Her çocukta farklı gaz damlaları farklı etkiler gösterebiliyor. Bunun bilimsel olarak kanıtlanmış çalışması yoktur.

Kolik Bebek İle Gazlı Bebek Arasındaki Fark Nedir?

Kolik sancıları ile gaz sancısı tamamen benzer özellikler gösterir. Ancak genel itibariyle gaz sancısı fizyolojik bir durumdur. Bağırsaklar çocuk doğduktan sonra özellikle ilk 6 aylık dönemde tam daha olgunlaşmamıştır. Daha olgunlaşmadığı için düzensiz bağırsak hareketleri olduğu için de gazı çok rahat bir şekilde çıkartamaz. Aile her ne kadar gazını çıkarttığını ifade etse de aslında istediği gibi çıkartamaz ve çocuk orada gazdan dolayı çok büyük rahatsızlık, karın ağrıları çeker ve buna bağlı şiddetli ağlama atakları olur.

Bebeğinizin aşırı uyarılmış hali olarak tanımlanan kolik durumunun ilk belirtisi bebeğinizin tiz ağlamalarıdır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu