Sağlıklı YaşamUzman Yazıları

Reflü Nedir

Reflü Nedir

Reflü kelime anlamı olarak geri akım demektir.  Gastro özafadal reflüde midede bulunan içeriğin yemek borusuna geri gelmesini ifade eder. Aslında bu durum her insanın günlük hayatında her gün yaşanan sıradan bir durumdur. Özellikle yemekten sonra mide içi basıncının artması ile birlikte küçük miktarlarda içerik geri kaçabilir.

Ama yemek borusunun işlevi sağlıklı ise kristaltik hareket denilen dalga hareketi ile bu içeriği mideye geri iter ve zarar görmez. Bu geri kaçma olayı eğer çok sık ve uzun süreler yaşanmaya başlarsa gastro özafagal reflü hastalığını oluşturur.

Bunun çeşitli nedenleri var. En sık karşılaştığımız denilen mide fıtığı denilen mide kapak mekanizmasının mekanik olarak bozuk olmasıdır. Bunun dışında yemek borusu hareketinde bozukluk varsa yani yemek borusu içine doğru geri kaçan gıdaları, gıda artıkları mideye doğru ileriye itemiyor ise ya da mide içeriği çok uzun süre yüksek basınç altında kalıyor yani mide boşalımı ile ilgili bir sorun varsa bunlar da reflü hastalığına yol açabilirler.

Reflünün Belirtileri

Reflü nedir , belirtileri nelerdir sorusunu  tipik ve atipik reflü bulguları olarak  iki ana başlıkta toplamak mümkün.  Yanma , ekşime, özellikle göğüste beliren yanma hissi, ekşime hissi , yenilen gıda atıklarının geri gelmesi tipik reflü bulguları arasındadır.

Atipik bulgular genellikle laringofaringeal reflü denilen grupta incelenir. Bunlar genelde yanma ekşime hissetmeyen hasta grubudur. Genelde tüm bulgular göğüs kısmının üst tarafında boğaz ve burun sistemiyle alakalıdır. Bu hasta grubunda gıcık öksürüğü, ses kısıklığı , ve ağız kokusu belirtileri yaşanabilir.  Bu tarz hasta grubunda göğüs hastalıklarıyla karıştırabilecek bulgular olabilir. Kuru öksürük şikayetlerinin uzun süreli devamı alerji astım gibi sonuçlara yol açabilir.

Bu belirtilere dikkat;

Göğsün ön tarafında, midenin üst bölümüne karşılık gelen bölgede yanma, ekşime ile boğazda yanma hissi

Ağza acı su gelmesi

Geğirti

Ses kısıklığı

Boğazda dolgunluk ve gıcık hissi

Ağız kokusu

Geçmeyen öksürük

Yutma güçlüğü ve yutarken yiyeceklerin takılma hissi

Tedaviye iyi yanıt vermeyen astım tekrarlayan astım nöbetleri

Tedavi edilemeyen larenjit ve farenjit

Reflü Hastalığı Nedir

Reflü Hastalığı Tanısı Nasıl Konur?

Reflü Hastalığı tanısını koymakta en önemli şey aslında hastanın şikayetlerini bir uzmanın doğru analiz etmesinden geçer. Hasta reflü krizi belirtileri gösteriyor ise  Tıbbi olarak yapılacak en doğru şey ise; gastroskopi işleminin uygulanmasıdır.

Gastroskopi işlemi , fiberoptik özelliklere sahip bir alet aracılığı ile yemek borusunun , midenin ve oniki parmak bağırsağının incelenmesi anlamına gelir. Gastroskopi işlemi sonucunda yemek borusunda hasar olup olmadığı,  mide kapağında yapısal bir bozukluk olup olmadığı, sorun varsa kaç cm lik bir sorun olduğuna dair bulgulara bu işlem sayesinde ulaşabiliriz. İlgili Link: Küçük Önlemlerle Hepatit B’yi Hayatınızdan Uzak Tutun

Reflü Nedir,Tedavisi Nasıl Yapılır?

Reflü Hastalığının tedavisinde hastalığın evresine ve kökenine göre çeşitli tedavi yöntemleri kullanılabilir.

Yeni, başlamış ve kısa süreli etkili olmuş bir reflü hastalığında öncelikle konzargatif olarak adlandırılan yöntemler kullanılabilir. Bunların içinde ilaç tedavisi vardır. İlaç tedavisinde 3 tip ilaç kullanımına rastlanır.

Proton pompası inhibitörü olarak adlandırılan  ilaçlar alındığı sürece midenin asit salgılamasına engel olurlar. Prokinetik olarak adlandırılan  ilaç grubunda yemek borusunun ve midenin hareketini hızlandıran ve boşalımını rahatlatan ilaçlar vardır. Bunun dışında genelde şurup formunda kullanılan  ve içildiğinde yemek borusunu sıvayarak yukarı doğru kaçan asidin etkisinden koruyan ilaç grupları vardır.

İkinci grupta endoskopik ya da endoluminal olarak adlandırılan  tedavi yöntemleri var.

Reflü tedavisinde kullanılabilen üçüncü yöntem laparoskopik cerrahi tedavidir. Mekanik kökenli yani mide fıtığına bağlı olan kronik reflüde altın standart laparoskopik nişsen operasyonudur. Laparoskopik cerrahiden kasıt hastanın karnından yapılan ama işlem sırasında karnının kesilmediği ameliyat türleridir.

Reflü kelime anlamı olarak geri akım demektir.  Gastro özafadal reflüde midede bulunan içeriğin yemek borusuna geri gelmesini ifade eder. Aslında bu durum her insanın günlük hayatında her gün yaşanan sıradan bir durumdur. Özellikle yemekten sonra mide içi basıncının artması ile birlikte küçük miktarlarda içerik geri kaçabilir.

Reflü Ameliyatından Sonra İyileşme Süreci Nasıl Olur?

Reflü ameliyatından sonra hastanın hastanede kalışı 1 gecedir. İkinci gün sabah hafif bir kahvaltıdan sonra hasta evine gidebilir. Eve gittiğinde yürüme, dolaşma, duş alma konularında herhangi bir kısıtlama  yoktur. Tabi ki bu süreçte çok ağır kaldırmamaya ve ıkınmamaya dikkat etmek gerekir. Reflü ameliyatından sonraki bir haftada en önemli şey aslında yeme içme düzenine dikkat etmektir. Sıvı olan her şey içilebilir. Katı olan gıdaları püreye dönüştürüp yemek gereklidir. Çünkü reflü ameliyatından sonraki bir hafta yemek borusunun güçlenme dönemidir. Bu dönemde yavaş ve dikkatli bir şekilde beslenildiği sürece hiçbir zaman ciddi bir sorunla karşılaşmayız.

Ameliyat yaralarına ait pansumanlar zaten çok küçük, minik ve su geçirmez pansumanlardır. Duş almaya engel olmazlar ve arada da bir hafta boyunca pansuman gerekli olmayacaktır. Hastaları yeniden görmemiz birinci haftada olur. Yara kontrolleri yapılır ve bundan sonraki süreçle ilgili de bilgi veririz.

 

MUTLAKA OKUMALISIN!Varis Sorunu Ve Tedavi Yöntemleri

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu