Sağlıklı YaşamDiyet ve Sağlıklı Beslenme

Bağışıklık Sistemi Nedir

Bağışıklık Sistemi Nedir?

Bağışıklık sistemi vücudun savunma sistemidir. Dışarıdan gelen tüm zararlı mikroplara karşı öncelikli olarak deri burun ve ağızdan gelen kanalları tıkayarak bizi öncelikli olarak hastalıklara karşı korur.

Vücut dengesi bu aşamada başarılı olamaz ise yani virüs ve  diğer zararlı maddeler içeriye girdiyse bağışıklığın ikinci görevi bunların ilerlemesini ve bizi daha kötüye götürmesini diğer organlara doğru savaşmasını engelleyen çok güçlü ve çok karmaşık bir sistemdir.

Enfeksiyonlardan soğuk algınlığına kadar uçuk gibi daha basit çaplı enfeksiyonlarda kansere varacak tüm vakalarda maalesef bağışıklık sisteminin güçsüzlüğünden kaynaklıdır. Güçlü bir bağışıklık sistemi bizi pek çok hastalığa karşı koruyabilir.

Doğal olarak kazanmış olduğumuz bağışıklık anne sütü ile başlar. Dolayısıyla kişilerin doğru beslenmeleri anne karnında başlar ve bunun üzerine her beklediğiniz sağlıklı beslenme spor tütünden uzak kalma gibi ilkelerle doğal bağışıklığı güçlendirebiliriz.. Kazanılmış bağışıklık dediğiniz içeri giren virüslere karşı aşılama veya alınan ilaçlarla kazanmış olduğumuz güçler de vardır. Bunların da donanım kazanması kazanılmış ve doğal bağışıklık artırılması kişilerin hastalıklara karşı önleyici olmasına çok büyük etkendir.

Bağışıklık Sistemini Güçlendiren Besinler

Bağışıklık sistemini güçlendiren bir mucizevi besin bulmak çok zor. İnsan metabolizması karmaşık bir yapıya sahip olduğu için farklı besin gurupları ile güçlendirilmelidir.

Öncelikli olarak bağışıklık sistemi için en gereken vitaminler A C ve E vitaminleridir. Selenyum çinko gibi minareller de vücudumuzu bağışıklık sistemimizin çalışma hızını sinerjik  etkiyle daha da güçlendirdiği için vazgeçilmez doğada çok kolay bulunan besin gruplarıdır. Bu besin grupları için en sık yapılan hatalardan biri besin hazırlama aşamasında yapılan hatalar sebebiyle besin değerlerinin kaybolmasıdır. İlgili Link: 4 Adımda Sağlıklı Yaşamın Sırları

A vitamini vücudun en temel bağışıklık yapıcı  hücrelerinin oluşumunda etkili olduğu için mutlaka düzenli bir şekilde hergün alınması gerekir. Kırmızı et sakatat ürünlerinde yine betakoratinin A vitamini dönme özelliğinden ötürü de turuncu ve sarı yapraklı ve kök sebzelerde vardır. Aayrıca buğday ve yulafta bol miktarda A vitamini bulunur.

Bu yüzden salatalarımıza bol limon sıkmak yada turunçgiller nar kivi gibi kış meyvelerini tüketmek sağlıklıdır.

E vitamini ise daha çok yağlı tohumlarda bulunur. Fındık ceviz badem gibi hücre duvarlarını koruduğu için bağışıklığın kalelerini çok daha güçlü bir şekilde korumamıza yardımcı olur.

Bağışıklık Sistemini Güçlendiren Sebzeler Nelerdir?

Bağışıklık sisteminin en koruyucu sebzeleri brokoli lahana ,brüksel lahanası ve muhakkak salatalarımızda bize eşlik etmesi gereken turp grubudur.

Sebzenin içeriğindeki kansere karşı koruyucu ve bağışıklık kuvvetlendirici etken maddeleri yüksek olduğu için güçlü bir bağışıklık sistemi için sofralarınızda sebze çorbalarına , sebze yemeklerine ve salata tüketimine mutlaka ağırlık verilmelidir.

Bağışıklık sisteminin içerik olarak en büyük destekçisi lahanagiller grubundan gelir. Beyaz ve kırmızı lahanayı her öğünde salata yada çorba şeklinde tüketmelisiniz.

Soğuk kış aylarında sabah kahvaltısında çorba tüketilmesi  Anadolu’da çok sık yapılan bir alışkanlıktır. Bu beslenme şeklini hayatımıza katarak , hatta alternatif olarak limon ve pul biber ekleyerek tüketmek bağışıklık sistemine koruyucu görevi görecektir.

İçeriğinde bulundurduğu enzimler dolayısı ile domates bağışıklığı kuvvetlendirici bir diğer besin grubudur. Bu noktada önemli olan yaz kış rahatlıkla bulunabilmesine rağmen kış aylarında tüketilecek domatesin yaz aylarından hazırlanmış olmasıdır.

Yeşil yapraklı sebzelerde ıspanak pazı yine içeriğinde baklagillerle birleştiğinde soğan ve sarımsak eşliğinde bağışıklığı güçlendirici bir kombinasyon oluşturmaktadır.

Sabah aç karnına 1 bardak suyla yutulması da bağışıklık sistemi için çok büyük bir koruyuculuk gösterir. Asla koku reflü gibi bir rahatsızlık yapmayacağı için muhakkak soyduğunuz bir sarımsağı kesinlikle bıçak darbesi almadan hap gibi yutarak üzerine bir bardak su içmek şartıyla kış aylarında bağışıklığı güçlendirmek adına hatta yaz ayları da dahil uygulanabilecek bir yöntemdir .

Bağışıklık Sistemini Güçlendiren Meyveler Nelerdir?

Bağışıklık sisteminin koruyucu meyveleri her besin grubunun içerisinde mutlaka bulunması gereken her öğün tüketilen ve her mevsime göre değişen muhteşem renkli ve çeşitli gruplardır .  Kış aylarında özellikle turunçgiller dediğimiz sarı ve turuncu renkliler ve kırmızı grup dediğimiz böğürtlengiller bağışıklık sistemi koruyucusu olarak ön plana çıkmaktadır.  Turunçgillerden özellikle bizim sebze olarak bildiğimiz limon muhakkak meyve grubu olarak ister suya sıkarak istersek te limonata halinde tüketerek ama en önemli kuralı sıktığımız anda tüketmek şartıyla hem yemeklerinizde salatalarınızı içinde veya meyve suyu halinde tüketilmesi gerekir.

Portakal ve mandalina tüketimi çok daha kolay olan ama içeriğindeki şeker içeriği yüksekliğinden dolayı bir portakal veya iki üç mandalinayı geçmeyecek şekilde kış aylarında özellikle muhakkak özel akşam yemekleri sonrası ve ilk ara dediğimiz  kuşluk vakti dediğimiz 10 ,10 buçuk gibi tüketilmelidir.

Böğürtlengiller daha çok küçük kırmızı renkli meyveler ama oldukça güçlü bağışıklık sistemi koruyucularıdır. Bunların da kış aylarında dondurulmuş olanları tercih etmekte fayda var.

Kuru olanların içeriğindeki vitamin ve antioksidanlar kayboldu için tercihen dondurulmuş olanlarını mümkün mertebe akarsu altında bekletmeden kendi halinde çözülmeye bırakıp hızlıca tüketmekte özellikle meyveli yoğurt gibi püreler halinde tüketmek veya su ile karıştırarak  bir tatlı alternatif olarak düşünmekte fayda var.

Yine C vitamini içeriği yüksekliği ile son zamanlarda tropikal bir meyve olmasına rağmen ülkemizde de çok sık yetiştirilen kivi imdadınıza yetişiyor kivinin içerik olarak C vitamini 2 tanesi bir portakalı eşittir.

Dolayısıyla bir öğününüzde bir kiviyi hem doyurucu bir şekilde yiyebilir hem de faydalarından yararlanabilirsiniz .

Bağışıklık Sistemini Güçlendiren Baharatlar

Baharat kültürü ülkemizde tam anlamı ile oturmuş olmasa da bağışıklık için son derece etkili,metabolizmayı hızlandırıp yağ yakımına destek veren çok önemli bir ana besin grubudur.

Bağışıklık sistemi için zencefil ve zerdeçal bir numaralı  kalkan görevi görür.Zencefil ve zerdaçalın yedikten sonra vücudumuzda yarattığı hafif bir ısı artışının nedeni de vücudu daha iyi aktive etmesi ve bağışıklık sistemine yardımcı olan özel koruyucu hücreleri harekete geçirmesindendir. Çörek otu günde 1 tatlı kaşığı tüketilmelidir. Salatalara çorbalara veya yoğurda karıştırıldığında son derece lezzetli olarak tüketilebilecek çörek otunun her derde deva olduğu artık tüm bilimsel çevrelerce kabul edilmiştir. Dolayısıyla yaz kış muhakkak bir tatlı kaşığı tüketilmeli. Bunun dışında karabiber ve pulbiber yine metabolizmayı hızlandırdığı gibi bağışıklık sistemi için de son derece önemlidir.

Pul biber ve karabiber de enfeksiyonlara karşı savaşta dolaylı yolda bağışıklık sisteminin önemli akyuvar hücreleri ve koruyucu hücrelerine yardımcı olmaktadır. .

A vitamini vücudun en temel bağışıklık yapıcı  hücrelerinin oluşumunda etkili olduğu için mutlaka düzenli bir şekilde hergün alınması gerekir.

Çoçukların Bağışıklık Sistemi Nasıl Güçlenir?

Çocukların bağışıklık sisteminin dengeli  beslenmeyle yakından ilgisi var.  Çoçuğun yaşına uygun kalori miktarlarını tüketmesini sağlamak, sık beslenmesi ve bağışıklığı destekleyen besin gruplarını tüketmesi güçlü bir bağışıklık için çok önemli.

En önemli besin grubu çiğ meyveler ve sebzelerdir . Sebzeleri de çiğ olarak tüketmek aslında  bağışıklığın desteklenmesinde oldukça önemli bir adımdır.

Bunların içinde bir de özellikle bağışıklık desteği olanlar mesela çiğ sarımsak gibi içinde selenyum var. C vitamini pek çok sebzede ve meyvede var ama onun dışında da çiğ sebzelerde çok fazla faktör çok fazla bağışıklık destekleyici faktör bir araya geliyor. Yeni yeni ortaya çıkan yine omega 3 ‘ün balık yağlarının bağışıklığı desteklemedeki önemi yine bağışıklık sisteminin çalışmasında bu yağların inanılmaz bir katkısı var.

 

MUTLAKA OKUMALISIN! Acai Üzümü Nedir

 

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu