Son derece alışık olduğumuz , kah barışık kah kavgalı yaşadığımız pazartesi sendromuna ilave nur topu gibi sendromlarımız eklendi. Yaşadığımız yoğun tempolu hayatlar, internetin hayatımızın başrol oyuncusu haline gelmesi beraberinde pek çok yeni rahatsızlığı getirdi. Psikiyatristler kişilerin yaşadığı ruhsal hastalıkların arkasından yeni psikolojik sorunlar yaşamanın son derece normal bir tepki olduğunu söylüyorlar. Ortaya çıkan yeni psikolojik rahatsızlıkların kaynağı değişen yaşam koşullarımızdır.
Örneğin hayatımızda internetin bu kadar yoğun olmadığı zamanlarda internet bağımlılığından bahsetmemiz mümkün değildi. Tarih boyunca her dönemin kendine has rahatsızlıkları olduğunu gözlemleyebilirsiniz. Modern yaşam da kendi rahatsızlıklarını üretiyor. Önümüze çıkan kaygı verici bu rahatsızlıklar karşısında öncelikle yaşadığımız sıkıntının sebebini bilmek ve ilerlemesinin önüne geçmek gerekiyor.
Akşamdan Kalma Sendromu
Menşei İngilizce hangover ve anxiety kelimelerinin birleşiminden oluşan Hangiexty aşırı alkol alınmış bir gecenin ertesinde yaşanabilecek sıkıntıları ifade ediyor. Akşamdan kalmışlık sendromu yaşamanızda alkolün etkisiyle fazlaca alınmış, şeker, tuz, kafein’in vücudun strese uygun bir ortam oluşturması yatıyor.
Nomofobi
Nomofobi cep telefonsuz kalma korkusu anlamına geliyor. Nomofobi sorunu yaşayanların en büyük korkusu iletişim ve bilgiye erişmekte yoksunluk çekmek. Türkiye de genç neslin çoğu bu sorunla karşı karşıya.
İyi Olma Sendromu
İyi olmanın nesi sendrom olabilir dediğinizi duyar gibiyim. Ancak burda kastedilen iyi olma durumu spor yapılmadığı zaman duyulan suçluluk duygusu, her yemeğin kalori hesabını yapmak, sürekli mutlu olmaya veya görünmeye çalışmak gibi aşırılıkları kapsıyor.
Yapılan araştırmalar gösteriyor ki; toplum nezdinde sağlıklı ve mutlu bir görünüme sahip olan insanlar iyi olarak algılanıyor. Yaşadığınız çevre genişledikçe insanlar iş yaşamının zorunlulukları içinde mutlu görünmeyi bir zorunluluk olarak görüyorlar. İlgili Link: Gün Boyu Enerjinizi Yüksek Tutmak İçin 7 Altın Öneri
Felaket Yorgunluğu Sendromu
Yaşadığımız yüzyılda medya sayesinde gün içerisinde yüzlerce felaket haberine şahit oluyoruz. Terör olayları , doğal afetler ve politik sorunlar….
Daha birinin acısı geçmemişken, diğeri duyuluyor. Art arda yaşanan bu felaketler nedeni ile merhamet yorgunluğu adı verilen bir tür alışma ve hissizleşme durumu ile karşı karşıya kalıyoruz.
Tükenmişlik Sendromu
Psikolojik ve fiziksel olarak kronikleşmiş yorgunluk olarak adlandırılabilen tükenmişlik sendromu yaşadığımız yüzyılda en sık karşılaştığımız sendrom türlerinden biri. Dinlenmiş olmanıza rağmen geçmeyen bir yorgunluk hissi yaşıyor ve enerji kaybı yaşıyorsanız en büyük belirtileri taşıyorsunuz demektir.