İnfertilite Kısırlık Tedavisi
İnfertilite tedavisi, eskiye kıyasla oldukça kolay bir hale gelmiştir. Önceden karnın içine açılan bir delikle yumurta toplama işlemi yapılmaktaydı. Hasta için bu ağrılı bir süreçti. Günümüzde artık, ultrasonlar ve genel anestezi altında yapılan bu işlem ile hastanın yumurta toplama Bu işlemden 2 saat sonra hasta evine gönderilmektedir. Ayrıca enjeksiyon yerine ağrı ve reaksiyonların minimal edildiği ilaç kullanımı tedaviyi kolaylaştırmaktadır.
Kilo Alımı, Stres İnfertilite (Kısırlık) Nedeni Mi?
Kilo alımına neden olan etkenler metabolik bir hastalığın varlığı, hamile kalma olasılığını zorlaştırmanın yanı sıra hamilelik sürecini de etkilemektedir. Stres nedeniyle beynin salgıladığı bazı hormonlar, vücudun üreme sistemini de etkilemektedir. Özellikle yoğun stres altında olan kişilerde adet bozuklukları tamamen adetten kesilme nedeniyle girilen erken menopoz gibi sorunlar hamileliği engeller. Sigara ise; yumurtanın olgunlaşmasında olumsuz yönde etkisi olduğu bilimsel olarak ispatlanmıştır. Ayrıca erkek sperminin hareketliliği üzerinde olumsuz etkilere yol açtığı bilinmektedir.
İnfertilitede Çiftleri Etkileyen Psikolojik Etmenler
Başarısız tedavi denemeleri ülkemizde olduğu gibi aile bağları güçlü olan toplumlarda çiftler için tam bir krizdir. Üreme sorunu sonrası İnfertil tanısı konan çiftlerde suçluluk, , depresyon, hayatın anlamının yitirilmesi psikolojik sorunlara yol açmaktadır. Bu sebeple infertilite psikososyal bir sorun olarak görülmelidir. Bebek sahibi olmamayı kabullenmek zor bir süreç olup pek çok kişi bundan dolayı eşlerine ya da kendilerine öfke duyabilmektedir. İnfertilite ile sorunu ile başa çıkmaya çalışan çift suçluluk yaşamaya başlar.
Özellikle tanısı konmuş kişilerdeki bu suçluluk daha da ağır basmaktadır. İnfertil olan kişiler eşleri tarafından terk edilme düşüncesiyle kaygı bozukluğu gibi durumlar yaşayabiliriz. Kişinin kendisini değersiz hissetmesi eşine olan ilgi kaybı ile ortaya çıkar.
Bazı çiftlerse uzun yıllar hamile kalma ile ilgili tedavilerini aksatmadan sürdürürken, bazıları bu kendileri için çabalamaktan vazgeçer her şeyi kadere bırakır. Uzayan tedavi süreci ve sonuç konusundaki bu belirsizlik çiftlerin duygusal yönden zor bir dönem geçirmelerine sebep olmaktadır. Yaşamlarının tüm alanlarını ihmal eden kişi infertil tanısı sonrası üzerindeki bu baskı ve suçluluk duygusundan kurtulmak için tedaviye odaklanır. Bu da onun iş ve sosyal çevresinden uzaklaşmasına neden olabilmektedir.
İnfertilite (Kısırlık) Cinselliği Etkiliyor Mu?
Vajinismus, sertleşme bozukluğu, geç boşalma gibi sorunların neden olduğu cinsel işlev bozukluğu ve sonrasındaki kadın ve erkelerde görülen İnfertilitedir. İnfertilite sebebiyle yapılan testler ameliyatlar ve tedavilerin cinsellik üzerindeki olumsuz etkileşimler Bu nedenle Cinsel aktivitelerden daha çok adet dönemine göre hazırlanan, tedavi programları gerçekleşmeyen hamileliklerde tekrarlanmaktadır.