Depresyon Belirtileri
Kişinin belirli sebeplere bağlı olarak ruh durumunda bir kargaşa hissetmesi anlamını taşıyan depresyon direk beyin odaklı bir hastalık türü olarak bilinmektedir. Beyin içerisinde belirli bölgelerde yer alan kimyasal alandaki dengesizlikler olarak açıklanan bu olay beraberinde birçok hastalığı getirmektedir. Birçok farklı belirti ile ortaya çıkan bu hastalık beyinin işlevini sağlıklı bir şekilde yürütememesine sebebiyet vermektedir.
Bu depresyonu belli eden belirtiler arasında kişinin karamsar bir psikolojiye sahip olması, sürekli kötümser düşünmesi, kendini umutsuz ve çaresiz hissetmesi, hayatta olan hiçbir şeyden zevk alamama gibi nedenlerdir. Ayrıca günlük hayatta oluşan olayların hiç birine tepki vermeme, motivasyon kaybı, artan alınganlık semptomları, unutkanlık ve dikkat bozukluğu, iştah azalması ve uyku bozuklukları gibi belirtiler yer almaktadır.
Depresyon Nasıl Geçer?
Bu hastalık türünü belli eden belirtiler sonrasında uzman bir psikiyatrik muayene sonrasında tanısı konulan bu hastalık türünde doğru tanı oldukça büyük önem içermektedir. Doğru tedavi tekniklerinin uygulanması adına önemli olan bu teşhis sürecinde hastalığın ne derecede olduğunun belirlenmesi de oldukça önemlidir. QEEG, beyin emarı, psikolojik testler sonrasında saptanan bu hastalık türünün tedavi süreci de şiddetine göre değişkenlik göstermektedir.
Bu tedavi süreci kişinin depresyon halinden kurtulmasını hedef almaktadır. Bu tedavi sürecinde psikolojik seanslar ve ilaç tedavisi yer almaktadır. Düzenli uygulanan bu tedavi sürecinde ortalama 4 aylık bir süre içerisinde düzelmektedir.
Depresyon Tedavisi
Çoğunlukla psikolojik bir hastalık türü olarak bilinen depresyon hastalığı iştahsızlık, hayattan kopma gibi süreçleri de berberinde getirmektedir. Bu hastalığın sürecinde sunulan tedavi yöntemlerinin başında gelen psikoterapi süreci başarı oranı oldukça yüksek olan bir yöntemdir. Bu yöntem hafif şiddetli depresyon türlerinde uygulanmakta olan bir yöntem iken daha ağır şiddetli olan depresyon hastalarında çoğunlukla ilaç tedavisi uygulanmaktadır.
Bu ilaçların özelliği içerisinde anti-depresan maddeler barındırmakta olmalarıdır. Ortalama olarak 4 haftalık bir süreçte kişi üzerindeki etkisi gözle görülmekte olan bu ilaçlarında başarı oranı oldukça yüksektir.
Depresyon Tedavisinde Psikoterapi
Depresyon alanında oldukça başarılı bir tedavi yöntemi olarak bilinen psikoterapi tedavisi kişinin beyninde yer alan kaygı ve korku odaklı fikirleri değiştirmeyi amaçlamaktadır. Böylelikle depresyonun etkisinin yavaş yavaş azaltılmasına ve sonrasında yok edilmesine olanak sağlayan bu yöntem çoğunlukla hasta ile bire bir konuşma tekniği ile uygulanmaktadır.
Hastanın çocukluk döneminden bu yana beynine kazıdığı kötü olayların su yüzüne çıkartılmasını ve bunların hasta üzerindeki etkilerinin gözlemlenmesini sağlayan bu yöntem hastanın gerçek korkuları ile yüzleşmesine olanak sağlamaktadır.
Böylelikle kişinin kendini tanımasına yol açmakta ve içerisinde bulunduğu depresyondan en kısa sürede kurtulmasına olanak sağlamaktadır. Bu teknikler arasında kişiler arası terapi, psiko-dinamik terapi, EMRD, Aile terapisi, İnsancıl ve varoluş terapisi, farkındalık terapisi gibi çeşitleri bulunmakta olan bu terapi yöntemi kişinin depresyon çeşidine göre sıklıkla değişkenlik gösteren bir durumdur.
Depresyon belirtileri arasında en sık görünenlerden biri de yalnız kalmak hissinin oluşmasıdır. Etrafının kişiyi anlamadığını düşünme, her şeyin olumsuz olarak sonuçlanması gibi nedenler yine belirtiler arasında yer almaktadır. Bu nedenle mutlaka doktor kontrolünde gerekli olan tüm tedavilerin yapılması gerekmektedir.