Sağlıklı YaşamUzman Yazıları

Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklar

Maalesef ülkemizde doktora gitmeye çekinilen hastalıkların başında cinsel yolla bulaşan hastalıklar  geliyor. Cinsel yolla bulaşan hastalıklar bakteriyel ya da viral olabilirler. Bakteriyel olan yani mikrobik olan hastalıkların başında mantar, gardnerella vajinalis trikomonas gelir. Bunun dışında halk arasında bel soğukluğu diye bilinen gonore ayrıyeten sifiliz de cinsel yolla bulaşan hastalılardır. Viral nedenlerin başında herpes simpleks uçuk virüsü, human papilloma genital siğillerin nedeni ve çağımızın vebası olarak HIV yani aids seksüel yolla bulaşan hastalılardır. Ayrıca hepatit B‘yi de cinsel yolla bulaşan hastalıklar arasında unutmamamız gerekiyor.

Cinsel Yollar Bulaşan Hastalıklar Nedir?

Bu noktada cinsel yolla bulaşan hastalıkları  4 ana grupta toplayabiliriz. Bunlardan bir tanesi paraziter olanlar en iyi bilineni uyuz ve bit gibi şeyler. Bu özellikle küçük çocukların cinsel olarak tacizinde tespit etmekte çok önemli özellikler. İkinci grup paraziter olanlar. Bunlar hastalıklarımızın birçoğunu oluşturan mantarlar. Çok basittir. Yine de geçişi ve bulaşma açısından çok sık rastladığımız şeylerdir. Üçüncü grup bakteriyel olanlar. Bunlar daha az görülüp ama daha ciddi sorunları olan durumlardır.

Cinsel yolla bulaşan hastalıklar izole toplumlarda daha az görülürken dışarıya açık turizmin daha çok olduğu seyahatlerin daha sık olduğu örneğin ülkemizdeki gibi toplumlarda giderek artan oranda gözükmeye başlamaktadır. Ayrıca da dışardan gelen insan grubu da arttığı zaman örneğin orta Afrika’dan bir turist ya da öğrenci grubu Türkiye’ye gelirse Türkiye’de hiç görülmeyen tropikal bölge hastalıkları da yine ülkemizde ortaya çıkmaya başlamaktadır.

Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklar Ne Zaman Belli Olur?

Cinsel yolla bulaşan hastalıkların çoğu sinsice ilerler ve zamanında tedavi edilmez ise ciddi komplikasyonlara yol açabilir. Cinsel yolla bulaşan hastalıkların belirtisi cinsel organlarda başlar,  ve deri bulgularıyla ortaya çıkar. Sizin de bildiğiniz gibi cinsel yolla bulaşan hastalıkları çoğunlukla deri ve zührevi hastalıklar uzmanları bakar. Çünkü ilk bulgular genelde deridedir. Ama tabi son zamanlardaki klinik ve laboratuvar tekniklerinin ortaya çıkmasıyla bunların başka bulgularının da olduğu ortaya çıktı.

Cinsel ilişki sonrasında; genital bölgede ağrı, cilt altında ağrılı veya ağrısız şişlikler, akıntı, kaşıntı, idrar yaparken zorlanma, yanma, erkeklerde testislerde ağrı, şişlik, kızarıklık, cinsel organlarda yeni ortaya çıkan yara varlığında mutlaka bir enfeksiyon hastalıkları uzmanına başvurmak gerekiyor. Çünkü, enfeksiyon belirti ve bulgusu olmasa da hızlı ve doğru tanı koymak, hem hastayı hem de cinsel eşini tedavi etmek çok önem taşıyor.

Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklar

Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklar Tedavi Edilmezse Oluşabilecek Sonuçlar

Kadınlarda kronik pelvik ağrı ve infertilite

Yeni doğanlarda körlüğe kadar gidebilen göz enfeksiyonları ve pnömoni

Prematürite, düşük doğum ağırlığı, ölü doğumlar

Kadınlarda sepsis, ektopik gebelik ve servikal kansere bağlı ölümler

Erkeklerde üretral darlık ve infertilite

Psiko-sosyal sonuçlar

 

Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklardan Nasıl Korunuruz?

Cinsel yolla bulaşan hastalıklar ve korunma yolları için bilindiği üzere bu  hastalıklar seksüel temas ile bulaşır. Dolayısıyla cinsel yolla bulaşan hastalıklardan korunmanın ilk yolu tek eşli bir yaşamdan geçer. Birden fazla partneri olan kişilerde cinsel yolla bulaşan hastalıkların çifler arasında hızlıca yayıldığı gözlemlenmektedir.

Bunun dışında cinsel ilişki esnasında şüpheli bir lezyon varsa partnerlerin her ikisinde de olabilir bu kadın ya da erkek. Aktif lezyonun oluğu bir durum söz konusu ise mutlaka prezervatif kondom kullanılmalıdır. Bazen prezervatif kondomun koruyamayacağı yerlerde aktif lezyon olabilir. Bu durumda cinsel ilişkiye ara vermekte kesinlikle fayda var. İlgili Link: Sağlıklı Bir Cinsel Yaşam İçin Öneriler

Bunun dışında özellikle HPV virüsü için aşı şansımız var. Aşı ile koruyuculuk 9 ile 26 yaş grubuna uygulandığı zaman %100 e yakın artık tartışması olmayan bir konu bu. Bu yüzden biz özellikle HPV virüsüne karşı genç kızların 9 ile 26 yaş arasında mutlaka aşılanması gerektiğini söylüyor uzmanlar.

Cinsel yolla bulaşan hastalıklar bakteriyel ya da viral olabilirler. Bakteriyel olan yani mikrobik olan hastalıkların başında mantar, gardnerella vajinalis trikomonas gelir.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu