Beyaz Lahana’nın 7 Gizli Faydası
Beyaz Lahana sağladığı faydalar ile adeta sofralarımızın gizli kahramanı sayılabilir. Vatanı Asya ve Akdeniz ülkelerine dayanan ve Turunçgiller ailesinin ferdi olan Beyaz Lahana içerisinde bulundurduğu aminoasitler ve antioksidanlar ile kanser hastalığı ile mücadele de güçlü bir yardımcı , yüksek lif oranı dolayısı ile diyet dostu ve kalp sağlığını koruma da mucize sonuçlar yaratan bir yardımcıdır. İlgili Link: Bağışıklık Sistemi Nedir
Doğu Karadeniz insanının sofrasında önemli bir yeri olan beyaz lahana’nın en sevileni etli lahana sarmasıdır. Kolay yetişen bir sebze olduğundan her mevsim kolaylıkla bulabileceğiniz lahananın ilkel toplumlarda bilimsel amaçlı tedavilerde ciddi bir yeri vardır.
Beyaz Lahana’nın Bileni Bile Şaşırtacak Gizli Faydaları;
Gribe Karşı Güçlü Bir Koruyucudur
İçinde barındırdığı C vitamini miktarı işle pek çok sebze ve meyveye kafa tutabilecek durumda olan Beyaz Lahana gribe ve enfeksiyonlara karşı güçlü bir kalkandır. Beyaz lahanayı pişererek tüketmeyi tercih edenlerdenseniz pişirme ve işlem süresi uzadıkça C vitamini içeriğinin azalacağını unutmayın.
Çelik Gibi Güçlü Sinirler İstiyorsanız Beyaz Lahana’yı Sofranızdan Eksik Etmeyin
Beyaz Lahana C vitamini deposu olduğu kadar güçlü bir B vitamini sağlayıcıdır. B grubu vitaminler bağışıklığınızı güçlendirmekle kalmaz. Sinir sisteminiz için faydalı bir güçlendiricidir.
Diyet Dostu
Kalori bakımından tam bir diyet dostu olan beyaz lahana diyet yapanlar için şahane bir yardımcıdır.
200 grm lahana’da yaklaşık 48 kcal enerji bulunur. Ayrıa zengin lif yapısı dolayısı ile lahana tükettiğiniz öğünlerde tokluk hissi verir.
Tansiyon Sorunu Yaşayanlar İçin ; Yüksek Tansiyonu Düşürür
Tansiyon ve sıklıkla ödem sorunu yaşayan kişiler için lifli yapısı dolayısı ile iyi bir ödem attırıcıdır. İçerisinde bulunan yoğun lif nedeniyle vücuttan yoğun su attırarak , ödemin azalmasını ve dolayısıyla sodyumunda vücuttan uzaklaştırılmasını sağladığı için tansiyonu düşürücüdür.
Probiyetik Özelliği Vardır
Pek çoğumuzun lahana pişerken çıkan kokudan hoşlanmadığını söyleyebiliriz sanırım. Tam da bu özelliği ile beyaz lahana sindirim sisteminizi çalıştıran doğal probiyotiktir. Beyaz lahana pişerken, ortaya sindirim sisteminizi çalıştıracak kükürtlü bileşenler salgılar. Ayıca yaprak kısmında yoğun posa bulundurması sayesinde bağırsak hareketlerinizi hızlandırır.
Kemik Dostudur
Ortalama bir insanın günlük kalsiyum ihtiyacını rakamlarla ifade etmek oldukça zordur, çünkü kalsiyum ihtiyacı bebeklerde,kadınlarda erkeklerde aynı oranlarda değildir. Günlük ne kadar kalsiyuma ihtiyacınız olduğunu söyleyemeyiz ama kalyiyum ihtiyacını karşılamanın en doğru yolu gıdalardan temin etmektir. Beyaz lahana pişmiş yada çiğ farketmeksizin güçlü bir kalsiyum sağlayıcıdır.
Kansere Karşı Koruyucudur
Antioksidan deposu olan beyaz lahana , kansere karşı güçlü bir koruyucudu.
Beyaz Lahanayı Kimler Tüketmemeli
- Beyaz lahana sağlık açısından direk hiçbir zararı yoktur ancak sağlık görevlileri guatr sorunu yaşayan bazı hastaların lahana tüketmemesi gerektiği konusunda uyarırlar.
- Şeker hastaları hamile ve emziren kadınlar kan şekeri seviyelerini etkileyebileceğinden beyaz lakana tüketmemeleri daha doğrudur.
- Bağırsak problemi yaşayanlar, ishal sorunu olanlar bir süreliğine beyaz lahana tüketimine ara vermelidir.
Beyaz Lahana Turşusu Nasıl Yapılır
- Lahanayı istediğiniz ölçülerde parçalayın , güzelce yıkayın tuz ile ovup bir kenarda beklemesi için bırakın.
- Bir gece boyunca süzülen lahanayı suyunu almadan cam kavanozlara yerleştirin.
- Her Katmana 4-5 diş sarımsak ve halka şeklinde kesilmiş havuç dilimlerini yerleştirin.
- Kavanozun en üstüne arzu ettiğiniz kadar nohut tanesini attıktan sonra 1-1,5 su bardağı şirkeyi kavanoza dökün.
- Kavanozun üzerini yemek kaşığı kayatuzu eklediğiniz önceden kaynatıp soğuttuğunuz suyu ilave ederek hava kabarcığı bırakmadan kavanozun kapağını sıkıca kapatın.
- Güneş görmeyen oda sıcaklığında bir yerde gün kadar bekletip afiyetle yiyebilirsiniz.