Mitomani Nedir
Mitomani Nedir?
Çevrenizde hiç “ben hayatımda yalan söylemedim” diyebilecek birine rastladınız mı? Peki, rastlarsanız, ona inanır mısınız? Evet, biz de inanmayız… Hepimiz hayatımızda zaman zaman beyaz, pembe (artık rengine her ne derseniz) yalanlar söylemişizdir. Bazen sevdiğimiz kişiyi kırmamak, bazense bir durumdan yırtmak için! Şimdi size yalanın ileri boyutu olan “mitomani” sendromundan bahsedeceğiz. Yani kendi yalanına inanma durumu…
Kendi yalanına inanma düşüncesi kulağa oldukça sinir bozucu geliyor, değil mi? Farkında olalım veya olmayalım ne yazık ki çevremizde bunu yaşayan pek çok kişi var. Bu kişiler çoğu zaman söyledikleri yalanları unutup gerçekten öyleymişçesine hayatlarına devam edebiliyorlar. Tabii bu yalan söylemeyi “birazcık” abartma durumu hem kişiyi hem de çevresini olumsuz etkiliyor.
Mitomanik kişiler genellikle bir suçu örtmek için yalan söylüyorlar, bu da zamanla bu yalanlara inanıp kendi vicdanlarından uzaklaşmalarına neden oluyor. Mitomani hastalığına yakalanmış kişiler söyledikleri yalanlar yüzünden herhangi bir vicdan azabı da duymuyor.
Bu durumun sonucu olarak çevresindeki kişiler ondan uzaklaşıyor ya da bu kişi sürekli iş değiştirmek zorunda kalıyor. Yakınları bunu neden yapıyorsun, bununla ilgili destek almak ister misin’ seklinde yaklaştığında ise kendisi çevresinden uzaklaşıyor. Çünkü zihninde ürettiği o yalanlara kendisi de inanabiliyor.” Görüldüğü üzere durum sandığımızdan da ciddi… İlgili Link: Çocuklar Neden Yalan Söyler
Mitomani İçin Ne Yapılabilir?
Siz de mitomani mağduru bir kişiyle karşılaşmış olabilirsiniz. Belki de bu kişi o kadar iyi yalan söylemiştir ki tanıdığınız biri olmasına rağmen fark etmeyip onun yalan dünyasında yaşamaya alışmışsınızdır. Hatta bu probleminden haberi olmayan kişiler sizin sevgiliniz ya da eşiniz bile olabilir. Sorunun farkındaysanız şayet, onların bir gün değişeceği umudunu da taşıyorsunuzdur.
Uzmanlar mitomani konusunda yapabilceklerinizi şu şekilde açıklıyor;
Siz de böyle bir problemden şüpheleniyorsanız çevrenizdeki kişiyi mutlaka bir uzmana yönlendirin.” Anlattıklarımızdan sonra kendinizden şüphelenmeye başladıysanız endişelerinizden bir yakınınıza bahsedin ve en kısa sürede mutlaka iyi bir uzmana başvurun.
Mitomani ve Yalanın Farkı Ne?
Mitomani ve basit şekilde yalan söyleme arasındaki en belirgin fark, mitomaninin ruhsal bir problem olarak kabul edilmesi çünkü gerçekliğin ötesinde bir değerlendirme ve kurgulama süreci söz konusu oluyor. En basit anlatımla yalanın alışkanlık haline gelmiş şeklide diyebiliriz. Günlük hayatta karşılaştığımız “normal” yalanlar bilerek ve isteyerek yanlış bir açıklama yapma eğiliminde olduğu muzda ortaya çıkıyor. Birçok insan genellikle karşısındakinden korktuğu için yalan söylüyor. Kendisini korumak ya da oluşabilecek olumsuz durumun sonucundan mümkün olduğunca kaçınabilmek için yalana başvuruyor.
Mitomani Belirtileri
Kronik bir uydurma eğilimi içindedirler, bunları da bir amaç doğrultusunda yapmazlar.
Anlatılan durumlar genellikle göz kamaştırıcı ve fantastik olmakla birlikte gerçeklikle bağ kopuk değildir. Gerçek olma ihtimali bu yalanı söyleyen için en güçlü silahtır.
Bu durum kendi içsel süreçleriyle ilgili bir durumdur. Genellikle kendi duygusal ihtiyaçlarına yönelik kurguladıkları yalanları söylerler. Söyledikleri yalanlar doyurulmamış bir ihtiyacın sonucu gibidir.
Kişi yalanları ile sergilemek istediği kişiyi kurgular ve bu sayede karşısındakine gerçekte olmadığı bir kişiymiş gibi görünmeye çalışır. Hikâyesini karşısındakine sunar, kendisinin kahraman veya suçlu olarak algılamasını sağlar. Örneğin bir yandan çok ünlü kişilerle ilişkisi olduğunu veya yüksek rakamlarda kazancı olduğunu iddia edebilirken bir diğer taraftan kendisinin kanser hastası olduğunu da iddia edebilir. Temelde farklı şekillerde karşımıza çıksa da benzer duygusal ihtiyaçların sonucunda ortaya çıkabilir.