Sağlıklı YaşamUzman Yazıları

Ses Kısıklığı Disfoni Nedir

Selçuk OnartProf. Dr. Selçuk Onart’tan ses kısıklığı üzerine bilgi aldık;

Ses, boynumuzun ön ve orta bölümünde bulunan, ses tellerimizi, nefes borumuzu ve yemek borumuzun başlangıcını da içeren kutu şeklinde, çok karışık fonksiyonları, aynı anda ve karıştırmadan yapabilen, Larenk’’Gırtlak’’ adını verdiğimiz bölümde oluşur. Kişinin günlük sözel ifadelerini ve emosyonel durumuna göre sözel yakınma ve ifadelerini vurgular. Gırtlak bölgesiyle ilgili hastalıkların en önemli habercisi seste, yaşa ve cinsiyete göre beklenen niteliğin olmamasıdır.

Sesin rengi,    vurgulanması, netliği ve kalitesindeki değişiklikler hekim ve çevresini uyarıcı bilgiler verir. Tedavi edilsin ya da edilmesin 15 gün içinde düzelmeyen ses kısıklıkları etraflıca değerlendirilmelidir. İlgili Link : Uykuda Ağırlık Basması

Ses ile ilgili olan sesteki her türlü çatallaşmalar, titreşimler boğuk ses ve diğer tüm ses değişikliklerinin hepsine ses kısıklığı denir. Sesin ana mekanizması olan ses tellerinde oluşabilecek herhangi bir oluşum, hastalık ya da problem ses kısıklığına yol açabilir. Bu yapılarda özellikle ses tellerinde bir patoloji olursa o zaman bir ses kalitesi bozukluğu veya daha ileri dönemlerde ses kısıklığından bahsederiz.

Ses Kısıklığı Hangi Hastalıkların Habercisi

Ses kısıklığına sebep olabilecek hastalıklar arasında; Akut ve kronik larenjitler (Gırtlak iltihabı), ses teline hareketi sağlayan sinirin felci, Laringofarengeal reflü ( midedeki asit salgısının gırtlağa gelerek bu bölgeyi tahriş etmesi), sesin yanlış kullanımı, ses tellerinde oluşan ödem, ses tellerinde nodül, kist veya polip gibi oluşumlar, gırtlakta oluşan iyi veya kötü huylu tümöral kitleler, gırtlağa veya ses teli sinirine gelen darbeler, ses teli sinirini etkileyen beyin, boyun ve akciğerler bölgesindeki çeşitli hastalıklar, psikolojik sebepler, doğumsal patolojiler ve doğum travması sayılabilir.

Ses Kısıklığı Tedavisi

Ses kısıklığı iki haftadan uzun sürerse ve belirli bir nedeni yoksa bir kulak burun boğaz ve baş boyun cerrahisi uzmanına muayene olmanız gerekir. Ayrıca ses kısıklığı ile beraber nefes alma zorluğu, nedensiz ağrı bulunması, ağızdan kan gelmesi, birkaç günden uzun süren tam ses kaybı veya seste şiddet değişikliği, yutma zorluğu veya boyunda kitle (şişlik) gibi şikayetlerde daha da aceleci olmak gerekir.

Ses, boynumuzun ön ve orta bölümünde bulunan, ses tellerimizi, nefes borumuzu ve yemek borumuzun başlangıcını da içeren kutu şeklinde, çok karışık fonksiyonları, aynı anda ve karıştırmadan yapabilen, Larenk’’Gırtlak’’ adını verdiğimiz bölümde oluşur.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu