Yasal Ev Taşıma İzni Kaç Gündür
Evinizi taşımak, can sıkıcı ve meşakkatli süreçten geçmektedir. Bu hususta tüm doğruları bilmek ve prosedürlere uygun hareket etmek gerekir. Ev taşıma işlemleri bir ya da daha fazla günde tamamlanacağı için bir başkasının işinde çalışan kişiler için bu durum biraz daha önem arz etmektedir. Çünkü işten izin alması gerekmektedir. Son birkaç dönemin en çok tartışılan konusu olan ev taşıma izni, iş verenin yazılı ya da sözlü izni olmak üzere iki alternatifle istenebiliyor. Yasal olarak herhangi bir sınırlama içermeyen taşınma izni minimum 1 ile 3 gün arasında değişmektedir. İhtiyaca göre çalışanlar, iş veren ile anlaşması halinde daha fazla süre için de taşıma izni alabilirler.
Taşınma İzni İçin Kanun Ne Diyor?
Türk anayasasını 4857 sayılı iş kanununu 55/j bendinde yer almakta olan taşınma izni, işçinin talep etmesi ve iş verenin kabul etmesi ile gerçekleşmektedir. En az 1 ile 3 gün arasında değişmekte olan taşınma izni süresinde işçinin ücreti kesilemez ve iş verenin bu süreyi işçi çalışmış gibi kabul etmesi gerekir. Bu izin süresinde taşınacağınız evin elektrik, su, doğal gaz aboneliklerini üzerinize alabilir ve eşyalarınızı da yeni adresinize götürüp yerleştirebilirsiniz.
İlgili Link: Ulaşımın En Kolay Olduğu İstanbul İlçeleri
Taşınma İzni Nasıl Ve Kimden Alınır?
Taşınma izni, iş vereniniz tarafından verilmektedir. Bunun için ya patronunuz ya da insan kaynakları biriminiz ile yüz yüze görüşerek taşınma izni alacağınızı sözlü olarak dile getirebilir ya da dilekçe şeklinde yazılı olarak bildirebilirsiniz. Bu konuda patronunuz ya da insan kaynakları biriminiz sizi yönlendirecektir. Ancak öyle önemli bir nokta da vardır ki eğer iş yerinizden sözlü ya da yazılı olarak taşınma izni almadan işinize gelmezseniz 4857 sayılı iş kanunun 25. Maddesi ve 2. bendine göre iş vereninizin, sizi işten çıkarma hakkına sahip olduğunu da unutmamanız gerekiyor. Bunun yanı sıra taşınma izni almazsanız gelmediğiniz iş günlerin ücreti de kesilecektir. Ayrıca 6245 sayılı Harcırah Kanunu göre sade kamu kurumu çalışanları için taşınma sırasında karşılaşacağı masraflar için taşınma harcırahının da verildiği bilinmektedir. Aynı şekilde iş verenler, özel sektörlerde çalışma izni alan çalışanlarına taşınma harcırahı vererek maddi destek sağlayabilmektedir.