Şeker Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi
Kişinin şeker ölçümü yapıldığında, normal düzeyden daha fazla çıkan ve bu durumu süreklilik arz eden kişilere şeker hastalığı tanısı konur. Fakat kişi normal bir zamanda, her şey yolundayken gidip bu ölçümü yapmaz. Şeker hastalığı olup olmadığından şüphelendiğinde mutlaka doktora danışmalıdır.
Şeker Hastalığından Ne Zaman Şüphelenmek Gerekir?
Kişi eğer, sık sık idrara çıkıyorsa ve bunun yanı sıra ağız kuruluğu varsa, bol bol su içtiği halde ağız kuruluğu geçmiyorsa, cildinde bir yara oluştuğunda kolay iyileşmiyorsa, cildi kuruyor ve kaşınıyor ise ellerde ve ayaklarda uyuşma oluyorsa mutlaka doktora danışarak şeker testi yaptırmalıdır. Tabi ki bu belirtilerin hepsi bir anda çıkmayacaktır. Zamanla, yavaş yavaş oluşum gösterirler. Bu belirtilerin bir kısmı ya da tamamı kişide olduğunda ona “açlık kan şekeri ölçümü” veya “oral glikoz tolerans testi” yapılır ve şeker hastalığının olup olmadığı tanısı konulur.
Tedavisi Nasıl Olur?
Kendisine şeker hastalığı tanısı konulan kişiye doktorunun mutlaka tavsiyeleri olacaktır. Kişinin hastalığının seviyesine göre kendine uygun bir diyet, ilaç tedavisi ve egzersiz verilir. Bunları dikkatle yerine getirmelidir. Bunların yanı sıra, kan şekeri ölçümü sürekli yapılmalı ve kontrol edilmelidir. Sigara içiliyorsa bırakılmalıdır. Şeker hastalığının içeriği ve dikkat edilmesi gereken önerilerini araştırarak, bilgi edinmelidir.
Şeker ölçümünün yanı sıra sık sık tansiyon ölçümü yapılmalıdır. Tansiyon sonucu yüksek çıktığında doğru yöntemlerle düşürülmeye çalışılmalıdır. Şeker hastalığı gözlerde problemlere yol açabileceği için, mutlaka her yıl göz muayenesi ve kontrolü yapılmalıdır. Ayakkabıları geniş ve yumuşak deriden seçilip, kullanılması gerekir. Kan yağları ölçülür ve kontrol edilir. Eğer yüksek çıkarsa mutlaka verilen diyetlerin uygulanması, egzersizlerin yapılması gibi tedavi yöntemleriyle düşürülmelidir. Ve beklenmeyen rahatsız edici her belirti ve şikayette doktora gidilmelidir.