Sağlıklı YaşamUzman Yazıları

Şeker Bağımlılığı

İnsanların şekere olan zaafı aslında ilk dünyaya gelişi ile başlamaktadır. Anne sütünün oldukça tatlı olması ile aslında şeker hayatımıza dâhil oluyor.  Sonrasında biz büyüdükçe çeşitlendikçe çeşitlenen şeker ve çikolatalar aslında bizi ciddi bir bağımlılığa doğru götürmektedir. Yapılan araştırmalara göre şeker bağımlılığı alkol ve madde bağımlılıkları kadar tehlikeli olabiliyor. Genel olarak insanlarda akşam yemeklerinin hemen ardından bir şeker yeme ihtiyacı hissedilmektedir ve birçok insan bu isteğine yenik düşmektedir. Çünkü beyniniz şeker yediğiniz zaman size mutluluk veriyor ve daha çok yemenizi tetikleyerek yavaşça sizi bağımlı yapabiliyor. Sonrasın da bir bakıyorsunuz ki her yemek arkası veya kısa süreli açlıklarda elinizde şeker ve çikolata… Bu da başta obezite olmak üzere birçok rahatsızlığa kapı aralamaktadır. İşte tam burada tatlı bağımlılığınıza dur diyerek sağlıklı ve doğru beslenmelisiniz.

Şeker Bağımlılığı Belirtileri

Çok kısa aralıklarla acıkıyor, kendinizi sürekli yorgun hissediyor, sık sık tuvalete çıkma ihtiyacı duyuyor, vücudunuzdaki yaralar olması gerekenden daha geç zamanda kapanması gibi sorunlarla karşılaşıyorsanız şeker bağımlılığı testi yaptırmanızı öneriririz.

İlgili Link: Kolesterol Neden Olur Nasıl Tedavi Edilir

Şeker tüketiminin vücudun gereksinimlerinden ziyade psikolojik bir bağımlılık türü olduğunu biliyor muydunuz? Herhangi bir sağlık sorunu olmayanlar için yetişkinler için günlük iki çeşit meyveden oluşan bir porsiyon, çocuklar için ikişer çeşit meyveden oluşan iki porsiyonun doğal şeker içeriği yeterli bir tüketim miktarıdır. . Bunun yanında makul ölçüde doğal ev yapımı bal, pekmez, kuru meyve gibi doğal içeriklerin de masum kabul edilebileceğini, örneğin nadir tüketilen bitter çikolata makul karşılanabilir.

Şekeri Bırakmak İçin Ne Yapmalı

‘’Şeker Yemeden Duramıyorum ‘’ diyenlerdenseniz öncelikle insülin direnci, reaktif hipoglisemi değerlerinizi görebileceğiniz bir test yaptırmanızı ve uzmana gözükmenizi tavsiye ederiz.  Ayrıca candida mantarı ve adenovirüs 36 gibi oluşumlar sürekli açlık hissine yol açabilirler, bunların da araştırılması gerekir. Gıda bağımlılıklarının tedavisinde son yıllarda çok konuşulan abrahamson metodu hakkında doktorunuzdan bilgi alabilirsiniz.

Daha Basit Çözümler İçin Bunları Uygulamayı Deneyebilirsiniz;

Şeker kullanarak tükettiğiniz atıştırmalıklar yerine bal, pekmez , hurma gibi gıdaları koymaya çalışın.

Çoçuklarınızı şekerli gıdalar yerine sağlıklı gıdalar tüketmeye alıştırın

Duygusal açlığınızı gidermek için kendinizi ödüllendirebileceğiniz alternatif çözümler oluşturun.

Günü dengeli atlatmak adına muhakkak kahvaltı ile başlayın.

Yapılan araştırmalara göre şeker bağımlılığı alkol ve madde bağımlılıkları kadar tehlikeli olabiliyor.

 

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu