Gündem

Prefabrik Havuzların Dezavantajları Nedir

Prefabrik havuzlar, havuz elemanları fabrika ortamında üretilen modüler parçaların inşaat alanı içerisinde montajlanması ile hazırlanan havuz sistemleridir. Prefabrik havuz sistemi,  son dönemlerde bahçelerde, site alanlarında, parklarda, belediye tarafından peyzaj çalışmaları kapsamında belirledikleri çevrelerde ve alanlarda kullanılan, havuz aksesuarları ile birlikte estetik bir görünüm kazandırılan havuzlardır. Prefabrik havuzların avantajları yanında bazı olumsuz yanları da bulunur. Prefabrik havuzların dezavantajları ise aşağıda detaylı olarak ifade edilmiştir.

 

Prefabrik Havuz Parçalarının Ortaya Çıkardığı Olumsuzluklar 

 

Prefabrik havuzu oluşturan parçaların birleşim noktalarında, derzlerde zamanla yosunlaşma görülür ve bakteri üremesi olur. Prefabrik havuzların ölçüleri standarttır. Bu yüzden özelleştirme yapmak pek mümkün değildir. Bu havuzlarda kullanılan seramiklerde derz aralıkların temizlenmesi zor ve zahmetli olmakla birlikte, maliyetlidir. Depremin meydana getirdiği titreşim ya da havuz yakınında yapılan bir kazı çalışması nedeniyle oluşan dinamik yüklerin havuz sisteminin düzleminin bozulması sorunu ortaya çıkabilir.

 

Prefabrik havuzun oturduğu zemin alanının, zamanla yağışların zemin daneleri arasında su muhtevasını artırmasından ve havuzun zemine uyguladığı kuvvetin etkisi altında zemin oturması denilen olayın oluşmasıyla birlikte havuzda çatlamalar meydana gelir ve bu çatlaklardan su sızıntısı oluşur. Yosun oluşumu ve bakteri üremesi sıkça rastlandığından, yosun ve bakteri oluşumunu engellemek için sık sık kimyasal temizleyiciler uygulanır. Prefabrik havuz içerisindeki suyun her yıl tamamen boşaltılması gerekir ve suyun boşaltılması ile birlikte oluşan termik gerilmelerden kaynaklı genleşme oluşur ve seramiklerde deformasyonlar ve döküntüler meydana gelir.

 

Prefabrik Havuzların Maliyeti Neden Yüksek? 

 

Prefabrik havuz inşaatı sırasında fiberglas ve reçine kullanıldığından ilk maliyeti yüksektir. Havuzu oluşturan elemanların kalitesini anlamak çok zordur. Çünkü havuz fiberglas denilen malzemeden üretildiğinden hepsinin görünümü birbirine benzer. Prefabrik havuzu oluşturan elemanların nakliyesi gayet zahmetli olup, maliyetlidir. Prefabrik havuz inşaatında özel kalıplar kullanılır. Havuz maliyetine ilave olarak özel kalıp giderleri de dâhil edilir. Bu yüzden maliyet biraz daha yükselir.

 

Bu havuzların ebatları, kesitleri büyük olduğundan nakliye ve montaj sırasında hasar oluşma ihtimali riski yüksektir. Havuzu oluşturan yan panellerinin delinmesi riski yüksektir.10 yılda bir sökülüp, bakım yaptırılması gerekir. Kullanım ömürleri, normal havuzlara kıyasla azdır. Normal havuzlar 20 yıla kadar kullanılabilirken, prefabrik havuzlar 12 yıla kadar kullanılabilmektedir. Su derinliği diğer havuzlara daha azdır.

 

Prefabrik havuzlar, havuz elemanları fabrika ortamında üretilen modüler parçaların inşaat alanı içerisinde montajlanması ile hazırlanan havuz sistemleridir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu