Mide Kanseri Neden Olur
Mide kanseri en sık görülen kanser tiplerinden biri olup; çocukluktan itibaren başlayan bilinçsizce sağlıksız beslenme daha sonra gençlik dönemiyle başlayan sigara ve alkol tüketimi ile tetiklenen bir türdür. Midenin her hangi bir bölgesine yerleşir ve buradan lenf bezlerine, karaciğere hatta akciğere kadar yayılır.
Mide Kanseri Nedenleri
Mide kanserinin birçok nedenleri olabilir. Bunların başında beslenme şekli gelir. Yanlış beslenme alışkanlıkları, aşırı pişmiş etler tüketmek, işlenmiş gıdalar yemek bu duruma zemindir. Enfeksiyonlar mide kanseri için önemli nedenlerdendir. Sigara ve alkol etkendir. Genetik açıdan mide kanseri vakaları görülür.
Mide kanseri olan kişilerde kan pıhtısı olma oranı da yüksek seyreder. Bu durum da göğüs ağrılarına, nefes darlığına ve bacakların şişmesine neden olur. Bu sorunlarla karşı karşıya kalan kişi hemen doktora başvurmalıdır. Mide kanseri bazen de sinsi olarak ilerleme kaydedilerek hastanın erken teşhis hakkını kaybetmesine neden olabilir. Artık hastada ileri dönem belirtilerde; dışkıda kan görülmesi, iştahsızlık ve kilo kaybı gibi nedenler oluşabilir.
İlgili Link : Reflü Nedir
Mide Kanseri Belirtileri
Mide kanseri bazen belirti vermese de genelde ilk belirtiler hazımsızlık ve şişkinliktir. Karın ağrısı, bulantı, kusma, yemek sonrasında bitmeyen şişkinlik ve kilo kaybı belirtiler arasındadır. Mide asidinin artması ile birlikte geğirmeler başlar. Sürekli bir doluluk hissi vardır. Yorgunluklar yaşanır. Mide kanseri aynı zamanda erken dönemde de kanamaya da neden olabilir.
Mide kanserinde erken tanı her zaman için başarı açısından önem taşır. Midesinde sorun isteyen herkesin kendisini tetkik ettirmesi gereklidir. Bu genelde endoskopi ile mide ve ince bağırsağın gözlemlenmesi ile yapılır. Endoskopi dışında grafiler ve bilgisayarlı tomografi ile mide kanseri tanısı yapılabilir. Bunların yanı sıra mide kanserinin evresinin belirlenmesi için ya da diğer organlara yayılıp yayılmadığını kontrol etmek için bilgisayarlı tomografi ya da laparoskopi yapılabilir.