Huş ağacı, kuzey yarım küre bölgesinde yer alan doğal olarak yetişen ağaç türleri arasında yer alır. Sağlık sektörü de dâhil olmak üzere birçok sektörde faydalarından dolayı kullanılır. Bilimsel olarak Betula Pendula ismi verilen Huş ağacı, içeriğinde saponin, uçucu yağlar, flavonidler ve bol miktarda C vitamini bulundurur. Bu sebep ile insan sağlığı açısından birçok faydası bulunur.
İlgili Link: Çuha Çiçeği
Huş Ağacı Nedir?
Huşgiller kategorisi içerisinde yer alan Huş ağacı, cins bakımından Betula cinsine ait bir bitki çeşididir. Çalı türleri arasında en çok ilgi göre ağaç, oldukça kısa ömürlü yaşama sahiptir. Ortalama 40’a yakın çeşidi bulunan Huş ağacı, uygun hava koşullarında çiçeklenirler. Huş ağacının dişi çiçekleri oluşmaya başladığında, kanatlı ve aynı zamanda tohumlu fındıklı meyvelere dönüşür. Huş ağacı farklı türde bulunduğu gibi sarı, kırmızı, kahverengi, beyaz ya da kızıl gibi farklı renk seçeneklerine de sahip olabilir.
Huş ağaçları genellikle beyaz veya renkli reçineli, kabuklu olan yapıları ile bilinir. Bitki genelinde uçucu yağlar, flavonidler, saponin ve C vitamini bulunur. huş ağaçları kış mevsiminin gelmesi ile birlikte yapraklarını döker ve sürgün verme özelliklerini bulundurur. Huş ağaçları genellikle park veya bahçelerde görülür. Ortalama 25 metre boyuna ulaşabilen ağaç, ülkemizde de sıklıkla yol kenarlarında, bahçelerde ve parklarda süs bitkisi olarak görebilmek mümkün.
İlgili Link: Erguvan Ağacı Özellikleri
Huş Ağacı Nerede Yetişir?
Huş ağacı doğada kendi halinde yetişen ve anavatanı olarak Kuzey Yarım Küre’de yetiştiği bilinen ağaç türleri arasına yer alır. Uzun ömürlü bir yaşama sahip olmayan bitki, özel bir bakım gerektirmez. Fakat son zamanlarda süs bitkisi olarak kullanıldığından bakım yapılarak oldukça estetiksel görünümlere sahip olması sağlanır.
Huş ağacı ülkemizde genel olarak Doğu Karadeniz ve Doğu Anadolu bölgelerinde bulunur. Huş ağacı genellikle yetiştirildiği bölgelerde kayın ya da süpürge ağacı olarak anılır. Huş ağacı dağlık bölgelerde, nemli yerlerde ve asitli topraklarda yetiştirilir.
Huş Ağacı Faydaları
Huş ağacının yapılan araştırmalar sonucunda birçok faydasının da bulunduğu açıklanmıştır. Halk arasında romatizmal ağrılara etki ettiği bilinen ağaç, aynı zamanda kan temizlemede, saç ya da cilt sağlığında oldukça etkili olduğu, idrar enfeksiyonlarının veya idrar söktürücü özelliği de bilinir. Huş ağacının sahip olduğu tomurcuklar oldukça zengin içerikli olup, genel olarak eterik yağlar, reçineler ve C vitaminleri ile insan sağlığına doğrudan etki eder.
Huş ağacının tomurcukları, yaprakları veya kabukları, ağaç genel anlamda şifa deposu olarak bilinir. Ayrıca huş ağacı geçmiş dönemlerde olduğu gibi günümüzde de insan vücudunda oluşan iç veya dış yaraların tedavisinde de kullanılır. Genellikle çay şeklinde tüketimi sağlanan huş ağacı, böbreklerin düzenli bir şekilde işlevini sürdürmesine ve böbrek yetmezliği durumlarına da çok iyi gelir.
Huş Ağacı ve Özellikleri
Huş ağaçlar doğada kendiliğinden yetişmiş olsa da genellikle beyaz renklerde rastlanır. Huş ağacının oldukça fazla renge sahip olmasının yanı sıra birçok türde de görebilmek mümkün. Huş ağaçlarının yetişmiş olduğu kuzey yarım kürede tüm çeşitleri bulunur. Ülkemizde de görülen huş ağacı, daha sık siğilli huş, tüylü huş ve kara huş çeşitleri bulunur. Bu anlamda sık sık görülen kara huş ağacı yol kenarlarında, bahçelerde ve parklarda süs bitkisi şeklinde karşımıza çıkar.
Huş ağaçlarının özü olan ve ilkbahar mevsiminde el edilen huş suyu, besin deposu olarak bilinir. Huş ağacı suyu, berrak bir görünüme sahip olmasının yanı sıra hafifçe tatlı ve renksiz bir sıvıdır. Ortalama 2- 3 gün sonra fermente olarak asidik özellik oluştururlar. Kendi başına da tüketimi uygun olan huş ağacı suyu, şurup, bira, şarap ve bal likörü maddelerine de ilave edilebilir. Ayrıca son zamanlarda şişe halinde huş ağacı suyu satışı da yapılmaktadır. Huş ağacı suyunun genellikle diyetisyenler tarafından tavsiye edilmesi zayıflamaya yardımcı olduğunun göstergesidir.