Çoçuklarda Krup Hastalığı
Çoçuğunuz geceleri uykusundan öksürükle uyanıyor ve nefes almakta zorluk
çekiyor ise bu durumun nedeni halk arasında yalancı kuşpalazı yada difteri olarak
adlandırılan krup hastalığı olabilir. Medical Park Bahçelievler Hastanesi Çocuk
Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Pınar Balgöz Ergül, Krup hastalığı
hakkında bilgiler verdi;
Çoçuklar erişkinlerle kıyaslandığında daha küçük hava yollarına sahip olduğundan burda oluşacak ufak bir ödem bile solunum yollarının tıkanmasına yol açacağından çocuğun nefes almasında zorluk oluşturacaktır. İlgili Link: Sorularla Kolik Bebek ve Tedavisi
Gece öksürüğü ayrıca astım, zatüre, bronşit gibi üst solunum yolundan kaynaklı enfeksiyonlardan da kaynaklı olabilir.
Krup Hastalığı Belirtileri
Çoçuklar da krup hastalığı üst solunum yolu rahatsızlıkları ve hafif ateşle başlar. Genellikle ses tellerinde kısılma yada sesin kırılarak kalınlaşması olarak devam eder. Çoçuğun tıkanıklık süreci arttıkça nefes almada huzursuzluk ve dudak ve tırnaklarda morarmaya giden renk değişimleri görülebilir. Krup hastalığının ilk belirtisi hafif ateş olsa da her çocuk ta ateş her zaman olmayabilir. Çoçuğunuzun krup hastalığı belirtileri taşıdığını düşünüyorsanız vakit kaybetmeden bir uzman yardımına başvurmalısınız, çünkü krup, tıbbi acil bir durumdur. Ayrıca Krup virüsü taşıyan çocuk öksürme ve hapşırma yolu ile hastalığı bulaştırma riskine sahiptir.
Krup Hastalığı Tedavisi
Yetişkinlerde krup hastalığı tedavisi antibiyotik tedavisi gerektirmez. Başlangıç olarak soğuk buhar tedavisi tavsiye edilse de yapılan klinik deneylerde etkinliği yeterli görülmemiştir. Krup hastalığında ilaç tedavisi olarak ‘kortikosteroid’ verilir. Çoçuk ta ateş varsa ateş düşürücü kullanılmalı ve bol sıvı alımı teşvik edilmelidir.
Eğer gece öksürüğünün nedeni krup değil de üst solunum yolları kaynaklı nedenler ile oluşuyor ise ; ilaç kullanımı pek tavsiye edilmez. Öksürük aslında vücudun kendini korumak adına gösterdiği bir savunmadır. İlaçlar vücudun doğal savunmasını etkilediğinden kullanımı çok arzu ettiğimiz bir durum değildir.
Buna rağmen astım gibi hastalıklarda eğer çocuk çok uykusuz kalıyor buda iyileşme sürecini etkiliyorsa zaman zaman öksürük şurupları doktor tarafından önerilebilir. Ama bunların çok dikkatli kullanılması gerekmektedir. Gece öksürüğü ile ilgili en önemli konulardan biride evin havalandırılması evdeki havanın taze olması yine sigara dumanına maruz kalmamasıdır. Bu tip şeylere dikkat edersek gece öksürüğü konusunda mesafe almak daha kolaydır.
Dr. Pınar Balgöz Ergül Kimdir?
1972 Yılında Konya da doğan Dr Pınar Balböz Ergül 1989 Yılında İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesini Kazanarak Tıp Eğitimine Başlamış. Altı yıl süren tıp eğitimini Çoçuk Sağlığı ve Hastalıkları alanında tamamlayarak İhtisasını almıştır.