Çocuklar Neden Yalan Söyler?
Yalan söylemeyi, yetişkin dünyası içinde öğrenilmiş zaman zaman durum kurtarma zaman zaman ise korku duyulan anlarda kendini koruma amaçlı geliştirilmiş bir davranış biçimi olarak düşünsek te çocuk dünyası içinde de benzer sebeplerle yalana başvurduğu söylenebilir.
Çocukların söyledikleri yalanları dikkatle incelediğimizde rahatsızlık duydukları konuları, eksiklik hissettikleri noktaları kolaylıkla görebiliriz.
Çocukların Yalan Söyleme Nedenleri
Çocukların aile içinde birlikte yaşadıkları ebeveynleri rol model aldıklarını biliyoruz. Aile içinde birlikte yaşayan insanların yalan söylemesi çocuk bilinçaltını ve davranışını direk etkiler. Aile’de rol kabul ettiği bireylerin yalan söylemesi çocuğun zihninde bu davranışı normal kılar ve bunun gayet yapılabilir bir davranış olduğunu düşünmeye başlar.
Çocuklar kendilerinde eksik hissettikleri konularda yalan söyleme eğilimi gösterebilirler. Örneğin babasının kendisi ile hiç ilgilenmediği bir çocuk babasıyla birlikte yaptığı şeyler üreterek bu konuda arkadaşları ve çevresine karşı kendinde olan eksikliği kapatma çabasına girebilir.
Yeterli ilgi ve sevgi görmediğini düşünen çocuklar yalan söyleyebilir. Kendini değerli hissetmeyen ve öz güven sorunu yaşayan çocuklar hiç olmamış şeyleri olmuş gibi anlatabilirler. Bu davranış ile amaçları aslında ilgi görüp önemsenmektir. İlgili Link: Kışın Hastalıklardan Çocuklarınızı Korumak İçin 5 Basit Öneri
Çocukların Yalan Söylemesini Nasıl Engelleriz ?
Öz Güvenli Çocuk Nasıl Yetiştirilir?
Sorumluluk Duygusu İle Tanıştırın!
Çoçuklarınızı Diğer Çoçuklarla Bir Yarış İçine Sokmayın!
Beklentileriniz Onun Gelişimine Uygun Olsun
Çocukların Yalan Söylemesini Nasıl Engelleriz?
Çocuklarda yalan söyleme davranışını engellemek için, öncelikle onu yalan söylemeye teşvik eden durumları ortadan kaldırmak gerekir.
Örneğin kendini yoğun baskı altında hisseden bir çocuğun yalan söylemesini engellemek için baskı hissetiği konuyu ortadan kaldırın.
Anne ve Babanın çocuğun yeteneklerini aşan beklentiler içinde olması çocuğu yetersiz hissettireceğinden yalana teşvik edecektir.
Çoçukları kendi arkadaşları ile kıyaslamak onları bir yarış psikolojisine sokacağından bu tarz davranışlardan uzak durulmalı.
Anne ve babalar kendi içlerindeki iletişimi çocukların örnek aldıklarını asla unutmamalılar.
Aile içinde önemsendiğini ve söz sahibi olduğunu hisseden çocuk yalan söyleyerek kendini ispat etmeye çalışmaz.
Çocukları söyledikleri yalan karşısında bağırarak yada şiddetle eğitmeye çalışmak onları daha yanlış bir tutumun içine sürükleyecektir. Anlayışla ve sabırla yaptığı yalnışı anlatmalısınız.
Öz Güvenli Çocuk Nasıl Yetiştirilir?
Özgüvenli çocuk nasıl yetiştirilir sorusu her anne baba adayının karşılaştığı sorulardan biridir.
Sorumluluk Duygusu İle Tanıştırın!
3,5 ,4 yaşına gelmiş her çocuk ufak tefek sorumlulukları alabilecek yetişkinliğe erişmiş demektir. Ev içinde size yardımcı olabileceği ufak görevler vererek onları tamamlamasını sağlayın . Görevi tamamladığında bana çok yardımcı oldun seninle gurur duyuyorum gibi bir cümle ile onu gururlandırıp başarma duygusunu tatmasını sağlayın.
Çoçuklarınızı Diğer Çoçuklarla Bir Yarış İçine Sokmayın!
Her çocuk yetenekleri , zekası ve ilgi alanları ile benzersizdir. Çoçuğunuzu etrafınızdaki hiçbir çocukla kıyaslamayın. Hele kardeşi ile hiç kıyaslamayın aynı anne ve babaya sahip olmaları aynı yeteneklere sahip oldukları anlamına gelmez.
Beklentileriniz Onun Gelişimine Uygun Olsun
Çoçuğunuzla olan iletişiminizi onun yaşı ve gelişimine paralel seviyede tutmayı öğrenin. 7 yaşına gelmiş bir çocuğa hala elinizle yemek yedirmek ne kadar yanlış ise 3 yaşındaki bir çocuğun kendi yemeğini yemesini beklemek aynı oranda sağlıksız sonuçlar doğurur.