Sağlıklı Yaşam

Çene Kisti Tedavisi

Çene bölgesi, kistlerin en sık görüldüğü yer olarak bilinir. Oldukça yavaş bir şekilde gelişerek büyüyen ve zor teşhis edilebilen bir hastalık olan çene kisti, ilaç ve cerrahi yöntemlerle tedavi edilebilmektedir. Çene kistinin teşhisi bazı hallerde zor olmakla birlikte, hastalığın habercisi olan bazı belirtiler çene kisti hakkında ipuçları vermektedir.

 

  • Kist bölgesinde ağrı ve şişmeler
  • Ağız içi veya dışında akıntı hali
  • Kistin bulunduğu bölgede hissizlik oluşması
  • Kist bölgesinde yanmalar
  • Dişlerde çürük oluşumu ve kök ucu iltihapları
  • Kist bölgesindeki dişlerde sallanma

 

Çene kistlerin oluşumu ile ilgili belirtiler arasında yer almaktadır. Uzman bir doktor tarafından yapılacak teşhis ve tedavi yöntemleri hastanın sağlığına kavuşmasını sağlayacaktır.

 

 

Çene Kisti İlaç Tedavisi

 

Birçok farklı hastalıkta olduğu gibi, çene kistleri de ilaç tedavisine başvurulmasını gerekli kılar. Kistin gelişme durumu, büyüklüğü göz önünde tutulmak kaydıyla hazırlanan reçeteler, düzenli bir şekilde kullanılmalıdır. İlaç tedavisi öncesi yapılan tetkikler, ameliyatı gerekli kılıyorsa, doktor tarafından en uygun görülen cerrahi yöntem uygulanarak kiste müdahale edilmelidir. İlaç tedavisinin sonuç vermediği durumlarda uygulanan cerrahi yöntemler

 

  • Enükleasyon
  • Marsüpyalizasyon olarak iki farklı teknikle yapılmaktadır.

 

Çene kistine müdahale adına yapılan teknikler arasında kanal tedavisi pek kullanılmamakla birlikte, doktorun gerek duyması ve dişilerin durumunda göre yapılabilmektedir.

 

Enükleasyon

 

Daha çok küçük ve çıkarılabilir boyutlardaki kistlere yapılan cerrahi müdahalelerdir. Bu tür cerrahi operasyonlar kistin olduğu bölge uyuşturularak ameliyat yapılabildiği gibi, hastanın tamamen uyuşturulmasıyla da yapılabilmektedir. Hastanın hangi anestezi yöntemiyle ameliyat edileceği uzman doktor ve anestezi uzmanı tarafından kararlaştırılmak suretiyle yapılır. Bu yöntemde kist bölgesindeki diş eti kesilerek kiste ulaşılmakta ve kist kapsülü ile birlikte çıkarılmaktadır. Ameliyat sonrası bölge temizlenmekte ve dikiş atılarak yara kapatılmaktadır.

 

Marsüpalizasyon

 

Marsüpalizasyon yöntemi ile cerrahi tedaviler, daha çok büyük kistlerde tercih edilmektedir. Gelişim göstermiş ve büyümüş kistlere uygulanan bu yöntemde, kiste küçük kesilerle ulaşılarak içerisindeki cerahat bir miktar boşaltılmaktadır. Cerahatin boşalmasını takiben dikiş atılmak suretiyle yara kapatılmaktadır. Bu yöntemde kistin tamamen alınması mümkün olmaz. Bunun en önemli sebebi, kistin büyük olması sebebiyle işlem sırasında patlama ihtimalidir. Patlama olması halinde ortaya çıkacak cerahatin yutağa ve ağza boşalması ve enfeksiyon oluşturma tehlikesi mevcuttur.

 

Marsüpalizasyon tekniği uygulanırken, açılan kesilerden cerahatin alınması için drene uygulaması yapılmakta, böylece kist içerisinden çıkarılan cerahatin sağlam dokulara bulaşması engellenmektedir.

 

Bazı hallerde uzman doktorun gerekli görmesi halinde cerrahi işlem sonrası kanal tedavisi gerekli görülebilmektedir. Kanal tedavisi genellikle kist ameliyatlarının dişler üzerinden yapıldığı hallerde gerekli görülmektedir. Çene kisti ameliyatlarında çok fazla uygulanan bir yöntem olmamasına rağmen, tedaviyi yürüten doktorun tercihi geçerlidir. Hangi tedavi yöntemi kullanılmış olursa olsun, çene kisti tedavi süreçleri uzman doktorun tavsiyesi doğrultusunda sürdürülmeli, ağız hijyenine gereken önem verilmelidir.

 

Çene bölgesi, kistlerin en sık görüldüğü yer olarak bilinir. Oldukça yavaş bir şekilde gelişerek büyüyen ve zor teşhis edilebilen bir hastalık olan çene kisti, ilaç ve cerrahi yöntemlerle tedavi edilebilmektedir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu