Anne ÇocukÇocuk Gelişimi

Bebeklerde Burun Tıkanıklığı

Bebeklerde Burun Tıkanıklığı

Kış dönemini yeni atlattığımız günlerde bebeklerin en sık karşılaştığı rahatsızlıklardan biri burun tıkanıklığı. Burun tıkanıklığı çoğu zaman basit nedenlerle olabilir. Bir nezle sırasında burun tıkanabilir. Doku şişer, burun içerisinde salgılar artar. Hem salgının fazla olması hem de dokunun şişmesi burun delikleri küçük olan bir bebekte hava almayı zorlaştırır. Dolayısıyla basit bir nezle soğuk algınlığı burnunu tıkayabileceği gibi doğuştan burun deliğinin hiç açık olmamasından tutun bütün genizin tıkalı olmasına neden olan çeşitli doğumsal anomali dediğimiz bozukluklarda burun tıkanıklığına neden olur.

İlgili Link : Kolik Bebek Tedavisi

 

Bebeklerde Burun Tıkanıklığı Neden Olur?

Bebeklerde burun tıkanıklığı sebebi özellikle çocukların ve bebeklerin burun deliklerinin küçük olması hava geçişi esnasında yeterince nemlenmenin olmamasına bağlı olarak gerçekleşir. Yeni doğan bebeklerde bebeğin gırtlağı normal erişkin bireylere göre daha yukarıda ve dilleri ağız boşluğuna göre daha büyüktür. Dilin kökünde epiglot dediğimiz bir kıkırdak vardır. Yutarken arkaya doğru kapanıp gıdanın akciğere kaçmasını engelleyen bir kıkırdaktır. Bebeğiniz sürekli annesini emerken hiç ağızdan nefes almadan saatlerce emebilir.

Bu durumlarda bebeğin pozisyonundan kaynaklı gıda sıvısı yandan akar ve bir hava oluşur. Dolayısıyla bu durum tıkanıklığa yol açar. Bebeğinizin burun tıkanıklığının önüne geçmek için bulunduğu ortamın nemlendirilmesine özen gösterin.Çocuğun günlük su ihtiyacının karşılanması kurumaları da önleyecektir.

 

Bebeklerde Burun Tıkanıklığı Nasıl Giderilir?

Bebeğinizde burun tıkanıklığı problemi hissettiğinizde mutlaka doktorunuzla görüşmenizde ve önerdiği  tedaviyi uygulamanız gerekmektedir. Doktorunuzun yönergeleri dışında evde doğal yöntemlerle bebeğinizi rahatlatabileceğiniz önerilerden bahsedicem sizlere.  Burun tıkanıklığı bebeğin beslenmesini, uykusunu hatta huzurunu etkileyen çok önemli bir etkendir. Bu durum da bebeğin rahatlamasını sağlamak için bol bol emzirin. Böylece bebeğiniz mikroplarla daha güçlü savaşma gücünü  bulacaktır.

Yeni doğan bebeklerde bebeğin gırtlağı normal erişkin bireylere göre daha yukarıda ve dilleri ağız boşluğuna göre daha büyüktür.

Ek gıda almaya başlamış bir bebekse de sık sık su teklif ederek yine sıvı almasını sağlayabiliriz. 1 yaşından büyük bir bebeği de bir küçük bardağı geçmemek kaydıyla ıhlamur içirebilirsiniz.  Emzirmenin yanı sıra eczanelerde satılan serum fizyolojik, okyanus suyu veya deniz suyu olarak da adlandırılan sulardan yardım alabilirsiniz. Bu su bebeğin burnunun açılmasına büyük katkı sağlayacaktır. Ayrıca bebeğiniz sümkürme yapamayacağı için eczanelerde satılan aparatlardan temin edebilirsiniz. Bir ucunu ağzınıza diğer ucunu bebeğinizin burnuna taktığını  bu aparat sayesinde burun içerisindeki salgıyı çeker ve bebeğinizin rahatlamasın ı sağlayabilirsiniz. Ayrıca bebek odasının nemlendirmeyi ihmal etmeyin.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu