Alkol İntoleransı Nedenleri
Alkol intoleransı, vücutta uygun enzimlerin olmaması durumunda oluşur. Alkolde yer alan toksinleri parçalamaya yarayan (metobolize eden) uygun enzimler vücutta bulunmuyorsa alkol intoleransı sorunu yaşanabilir. Bu durum daha çok Asyalıların genetik özelliklerinde mevcuttur.
Alkollü içeceklerde, daha çok bira ya da şarapta yaygın bulunan diğer bileşenler alkol intoleransına (toleranssızlık) neden olabilirler. Bu bileşenler aşağıdadır:
- Sülfitler ve diğer koruyucu maddeler
- Kimyasallar, tahıllar ya da diğer bileşenler
- Fermantasyon ya da demlemenin yan ürünü olan histamin
Bazı durumlarda alkollü içecekte yer alan diğer maddeler reaksiyona neden olabilirler. Mısır, buğday, çavdar gibi tahıllar ya da alkollü içeceklerde yer alan diğer maddeler gerçek bir alerji durumuyla tetiklenebilirler.
Alkol aldıktan sonra şiddetli şekilde ağrı, Hodgkin lenfoma gibi çok daha ciddi bir bozukluğun işareti sayılabilir. Ancak bu nadir bir durumdur.
İlgili Link: Anksiyete (Kaygı Bozukluğu) Nedir?
Alkol İntoleransı Risk Faktörleri
Alkol intoleransına ya da alkollü içeceklerle ilgili diğer reaksiyonlara ilişkin risk faktörleri aşağıdaki şekildedir:
- Asya kökenli olmak
- Astım ya da saman nezlesi (alerjik rinit)
- Tahıllara ya da başka bir yiyeceğe alerji durumu
- Hodgkin lenfomaya sahip olmak
Alkol İntoleransı Komplikasyonları
Alkol intoleransının ya da alkollü içeceklerle ilgili diğer reaksiyonların komplikasyonları aşağıdaki şekildedir. Bu komplikasyonların oluşması nedene bağlı olarak değişiklik gösterebilir.
- Migren
Bazı insanlarda alkol alımı migreni tetikleyebilir. Muhtemelen bazı alkol türlerinde yer alan histaminler bu tetiklemede rol oynarlar. Kişilerin bağışıklık sistemleri alerjik reaksiyon esnasında histaminleri serbest bırakır.
- Şiddetli Alerjik Reaksiyon
Alerjik bir reaksiyon nadir de olsa hayatı tehdit edici olabilir. Anafilaktik reaksiyon olarak bilinen bu durumda acil şekilde tıbbi tedavi gerekir.
İlgili Link: Sosyal Fobi Nedir
Alkol İntoleransı Önleme
Alkollü içeceklerdeki alkol ya da diğer bileşen reaksiyonlarını önlemenin bir yolu yoktur. Reaksiyon riskinden kaçınmak için alkolden ya da reaksiyona sebebiyet veren belirli bir maddeden kaçınmak gerekir.
Belirli tahıllar ya da sülfit gibi alerjik reaksiyona sebebiyet verdiği bilinen içeriklerden kaçınılmalıdır. Bu sebeple tüketilecek olan içeceklerin, içerik etiketleri dikkatli şekilde okunmalıdır. Bunun yanı sıra etikette tüm içerik maddelerin yer almayabileceği de unutulmamalıdır.
İlgili Link: Akut Lenfoblastik Lösemi (ALL) Nedenleri
Alkol İntoleransı Teşhisi
Alkol intoleransı teşhisinde doktor fiziksel muayene yapar. Bunun yanı sıra aşağıdaki testleri de isteyebilir:
- Cilt Testi
Cilt testiyle alkollü içeceklerde bulunan maddelere örneğin tahıllara alerji olup olmadığı belirlenebilir. Test esnasında, az miktarlarda alerjik reaksiyona neden olabilecek madde ile cilt emprenye edilir. Eğer testte kullanılan maddeye karşı alerji durumu varsa yükseltilmiş bir yumru ya da başka bir cilt reaksiyonu ortaya çıkabilir.
- Kan Testi
Kan testiyle, kan dolaşımındaki immünoglobulin E antikorları olarak bilinen alerji tipi antikorların miktarı kontrol edilir. Bu sayede bağışıklık sisteminin belirli maddeye karşı yanıtı ölçülebilir. Birtakım gıdalara karşı ortaya çıkan reaksiyonların kontrolü için kan örneği laboratuvara gönderilir. Ancak bu testlerin her zaman doğru sonucu göstermeyecekleri unutulmamalıdır.
Alkol intoleransı, vücutta uygun enzimlerin olmaması durumunda oluşur. Alkolde yer alan toksinleri parçalamaya yarayan (metobolize eden) uygun enzimler vücutta bulunmuyorsa alkol intoleransı sorunu yaşanabilir.