Japon Gülü Nedir
Japon gülü ya da Çin Gülü Latincede Chinese Rose olarak bilinir. Dilimizde Japon gülü olarak bilinen bu çiçek özellikle balkonlarda saksılarda çokça yetiştirilir. Ebegümeci ailesine mensup olan Japon gülünün büyük çiçekleri vardır. Göz alıcı Japon gülü uzun saplıdır. İri olan çiçekleri beyaz, kırmızı, pembe ve ebruli olmak üzere çok farklı renkte olabilir. 3 metre boyuna ulaşan çiçeğin yayılma alanı 2 metreye kadar çıkabilir. Japon gülleri sık dallanan çalı formunda bir bitkidir. Yaprakları ise parlak yeşil ve sert ovalimsidir. Gövdesi koyu yeşil olan bitki yaşlandıkça bu renk griye çalar. Japon gülünün 82 türü olup Malezya ülkesinin milli çiçeğidir. Ülkemizde özellikle Akdeniz ve Ege bölgesinde yoğun olarak yetiştirilir.
Tomurcuklanma Döneminde Bakım
Japon Güllerinin Saksı Değişimi
Japon Güllerinin Sulanması
Japon Gülü Çiçeği İçin Toprak Seçimi
Japon Güllerinin Beslenmesi
Japon Gülünün Evde Bakımı
Budama İşlemi
Japon Gülü Hangi İklimde Yaşar?
Japon gülleri ılık ortamda yaşar. 7 derecenin altında yaşayamaz. Kış mevsiminde ortamın 13-18 derece olmasına dikkat edin. Bol güneşli, hava alan ve aydınlık ortamlarda büyütmelisiniz. Direk yakan güneşe maruz kalırsa kururlar. Nemi seven Japon gülleri humus açısından zengin topraklarda yaşar. Bahçe toprağına yaprak çürüntüsü, kil ve yanmış gübre ekleyerek humuslu toprak elde edebilirsiniz. Japon gülleri günde ortalama 4 saat güneş almalıdır.
Tomurcuklanma Döneminde Bakım
İlkbahar ve yaz aylarında Japon gülleri çiçek tomurcuğu oluşturmaya başlar. Bu dönemde bol su vererek, sıcak havalarda yapraklarına su püskürterek çiçeğin rahatlamasını sağlayın.
İlgili Link: Yaban Mersini
Japon Güllerinin Saksı Değişimi
Japon güllerinde saksı değişim işi ilk bahar ayarında yapılmalıdır. Dikkatli bir şekilde sökülüp kökleri kırpılır. Uygun toprak eklenerek aynı saksıya yeniden dikilir.
Japon Güllerinin Sulanması
Japon güllerini sulama işini toprak kurumadan yapmalısınız. Aşırı sulama çiçeğin köklerinin çürümesine ve çiçeğin gelişmemesine neden olur. Çiçek yaz aylarında bol su ister. İlkbahar ayında saksı değişimi yapıldıktan sonra, çiçekler açmaya başladıktan sonra su vermeye başlamalısınız. Çiçeği bahçede yetiştiriyorsanız her gün dibine bolca su verin. Saksıda yetiştiriyorsanız drenaj deliğinin seviyesine kadar su verebilirsiniz. Kış aylarında çiçekler döküldüğünde sulama işine ara verin. Bu mevsimde toprak tamamen kuru olduğundan sulama yapılmalıdır. Kışın çiçeği sulamaya devam ederseniz çiçeğin kökleri çürür. Çiçeğin yapraklarına ise yaz mevsiminde su püskürtmelisiniz.
Japon Gülü Çiçeği İçin Toprak Seçimi
Japon gülü yetiştirmeyi düşünüyorsanız mutlaka toprak değişimine dikkat etmelisiniz. Tek başına torflu toprak kullanmak yeterli değildir. Bu yüzden torflu toprak, gübre ve ponza taşı ile karışım hazırlayarak kendi toprağınızı oluşturabilirsiniz.
İlgili Link: Hayıt Suyu Nedir
Japon Güllerinin Beslenmesi
Tüm çiçekler gibi Japon Güllerinin de besine ihtiyacı vardır. İki sene aynı toprakta kalacak olan Japon gülüne ek besin takviyesi yapmalısınız. Kullanılacak olan takviyenin toprağa dikilen besin çubukları olmasına ve suca çözülebilmesine dikkat etmelisiniz.
Japon Gülünün Evde Bakımı
İri ve renkli çiçekleri ile dikkat çeken Japon gülleri halk arasında Çin gülü olarak bilinir. Saksı ve bahçelerde kolaylıkla yetiştirilebilir. Bitkiyi iç mekanda yetiştirecekseniz düzenli olarak budama yaparak boyunu kısaltmanız gerekir. Büyüleyici bir görünüme sahip olan Japon gülleri özellikle park ve bahçe peyzajında kullanılır.
Çiçeğin tohumlarını yetiştirmek ve çoğaltma işini Sonbahar aylarında yapabilirsiniz. Tohumu ekmek için önce saksının üçte ikisini toprakla doldurup tohumları 3 santim arayla yerleştirin. Tohumların üzerini toprakla kapatın. Saksıyı aydınlık bir ortama koyun. Doğrudan güneş ışığı almayan yere koyup üzerini streç filmle örtün. Streçin üzerinde delikler açıp hava almasını sağlayın. Bu deliklerden püskürtücülerle tohumu da sulayabilirsiniz. Böylece toprak her daim nemli kalır. Fidanlar 2 santim olunca streç filmi kaldırabilirsiniz.
Çiçek büyük yapraklar açtığı zaman fideleri kalıcı duracak yere dikebilirsiniz. Çiçeği saksıda yetiştirmeyi planlıyorsanız drenaj deliği bulunan bir saksı tercih etmelisiniz. Bitkinin kökleri enine doğru büyüdüğü için derin değil geniş bir saksı kullanmalısınız. İlk yıl için Japon gülünü 30 santim büyüklüğünde saksıda yetiştirebilirsiniz. Bitki kökleri yatay, dalları ise dikey şeklinde büyür. Her yıl saksının bir numara büyüğü ile değiştirmelisiniz.
Saksı değişiminde bitki dikkatlice sökülür. Kökleri kırılır. Toprağa ilave yapılır. Saksıya bitki yeniden dikilir.
Budama İşlemi
Japon gülünü bahçede yetiştiriyorsanız çiçeği her mevsimde budayabilirsiniz. Saksıda yetişen Japon gülleri kış ortasından sonuna kadar 1 aylık dinlendirmeden budamaya başlayabilirsiniz. Budama işleminde ana gövdenin üçte biri, yan dalları ise yarı yarıya kısaltmak gerekir. İlkbaharda saksı ve toprak değişimi yaparken uzayan yaprakları 2 yaprak kalacak şekilde kısaltmalısınız. Saksıda yetişen japon güllerinin kökleri de budanmalıdır. Kök budama işi Mart sonu ve Nisan başında yapılır. Kök budama öncesi toprağın biraz kurumasını bekleyin. Toprak kuruduktan sonra çiçeğin kökünü söküp topraktan arındırın. Yumaklaşan kökleri elinizden geldiğince çözün. Sağlıksız kökleri kesip atın.