Ms Hastalığı
MS hastalığı (Multiple Skleroz) bağışıklık sisteminde oluşan bozukluk sonucu ortaya çıkan bir çeşit beyin ve omurilik rahatsızlığıdır. MS (Multiple Skleroz) hastalığında beyin ve omurilik kısmında yer alan hücrelerin sinir kısımları zarar görerek çalışma sistemi bozulur. Bu yanlış çalışma sistemi sonucu bozulan bağışıklık sistemi bunu bir tehdit olarak algılayarak, vücudun kendi hücrelerine karşı saldırıya geçmeye başlar. Bu saldırıda hedef hücre miyelin kılıfı olarak adlandırılan sinir hücresidir.
Saldırı sonucunda miyelin kılıfında oluşan hasar nedeniyle omurilik ve beyin kısmında plak yapılanmaları oluşmaya başlar. Ms hastalığı genellikle genç yaşlarda görülen bir hastalıktır. Her iki cinste de görülmesine karşılık oran olarak kadınlarda daha sıklıkla görüldüğü söylenebilir.
Ms Hastalığı Belirtileri
Ms genellikle ataklar halinde görülen bir rahatsızlıktır. Bazı hastalarda atak sonrası hayat normale dönerken , diğer bir kısım hastada nörolojik rahatsızlıklar gözlenir. Atakların belli bir düzeni olmamakla beraber hayatı boyunca tek bir atak geçirmiş Ms hastaları bulunmaktadır. Ms hastalarının genelinde atak geleceğinin belirtileri 24 saatten daha uzun süre gözlenir. Vücutta oluşan plaklar hangi kısımda yoğunlaşmış ise , o bölgelerden belirtilerden bir yada birkaçı görülür. Bu belirtiler arasında;
- Uyuşma
- Karıncalanma Hissi
- Güç Kaybı
- Görme Kaybı yada Çift Görme Sorunları
- İdrar Kaçırma
- Konuşma Güçlüğü
- Denge Kaybı
- Bulantı ve Kusma
Sıklıkla görülen belirtiler arasındadır. Ayrıca hastalığın ilerleyen evrelerinde depresif ruh hali, sıklıkla rastlanılan unutkanlık sorunları ve devam eden yorgunluk şikayetleri görülmektedir.
Ms Hastalığı Nedenleri
Ms hastalığı nedenleri konusunda tıp dünyasında kabul gören pek çok teori olmasına karşın tam olarak nedenleri saptanamamıştır. Bu noktada kabul edilen teoriler arasında bazı kimyasal maddelere maruz kalmanın hastalık için tetikleyici rolü olduğu düşünülmektedir. Cıva, böcek ilaçları, radyasyon teması, bazı viral hastalıklar, vitamin eksiklikleri, alerjik reaksiyonlar düşük de olsa genetik yatkınlık sayılabilir.
Ms Hastalığı Evreleri
MS yani Multiple Skleroz hastalığı genellikle erken yaşlarda görülen bir hastalık türüdür. Bağışıklık sisteminin bozulmasıyla omurilik ve beyinde çok fazla sayıda plak oluşmasıyla ortaya çıkan hastalık türüdür. Yaygın bir hastalık olan MS; dünyada 3 milyon kişiyi, Türkiye’de ise ortalama 35 bin kişiyi etkisi altına almaktadır.
MS hastalığı ataklara neden olan bir hastalıktır. Tedavi uygulandığı takdirde atakları kontrol altına almak mümkündür. Hastalık 20 ila 40 yaşları arasında sıklıkla görülmektedir. MS hastalığı beyinde ve omurilikte etki altına aldığı bölgelerin farklılığı nedeniyle her hastada aynı değildir. Kadınlarda bu hastalığın görülme oranı erkeklerden daha fazladır.
Ms Hastalığı Tedavisi
Kişiye özel bir hastalık olması nedeniyle tedavisi de farklılık göstermektedir. Ms hastalığı evreleri kişiden kişiye farklılık gösterir. Genel itibariyle hastalığın her kişide gözlemlenebilen belirtileri mevcuttur. Bunlar arasında; vücudun bazı bölgelerinde karıncalanma veya uyuşma, baş dönmesi, yürümede zorluk, görme bozuklukları ve yorgunluktur. Bazı hastalarda vücudun bazı bölümlerinde elektriksel karıncalanmalar gözlemlenebilir.
Hastalığın nedenleri arasında genetik faktörler oldukça önemli bir yer taşır. MS hastalığı geçirmiş bir anne babanın çocuklarının da MS hastası olma ihtimali normal bir anne babadan 10 kat fazladır. Erken tedavi hastalığın süreci için son derece önemlidir. İleriki dönemlerde hastalığın ağır hasarlara neden olmaması için erken tedavi yöntemleri uygulanmalıdır. Çekilen MR sonuçları ve omurilikten alınan sıvının testi de tedaviye yön verici olmaktadır.
Pek çok hastalıkta olduğu gibi Ms tanısında da erken teşhis çok büyük önem taşımaktadır. Ataklar sırasındaki kalıcı hasarın önlenmesi için gereklidir. Atak atlatıldıktan sonra hastanın bağışıklık ve immün sistemini düzenleyen ilaçlar verilir ve bu tedavi yaklaşık 5 yıl boyunca devam eder.