Hamilelik

Hamilelerde Göbek Fıtığı

Dünyada her yirmi kişiden biri göbek fıtığı rahatsızlığı ile karşı karşıya kalmaktadır. Göbek fıtığı kadınlarda diğer cinslere göre daha fazla görülmektedir. Göbek fıtığı göbek bölümündeki halkanın incelmesi ile ortaya çıkmaktadır. Ayrıca karın içi basınç durumu da hamilelikte göbek fıtığını ortaya çıkartan nedenler olarak karşımıza çıkmaktadır. Göbek fıtığının kadınlarda hamilelik döneminde fark edilmesi daha kolaydır. Bazı durumlarda hamilelik sonrası göbek fıtığı ortadan kaybolabilir. Hamilelik sona erdikten sonra devam eden göbek fıtıkları ise mutlaka tedavi edilmelidir.

 

 

Hamilelikte Göbek Fıtığının Belirtileri Nelerdir? 

 

Hamileliğin ilk dönemlerinde göbek fıtığını anlamak mümkün olmayabilir. Ancak gebeliğin sonraki dönemlerinde göbekteki şişlik ile fıtık fark edilebilir. Bu şişlik daha sonraki süreçte büyük boyutlara ulaşabilir. Fındık büyüklüğünden portakal büyüklüğüne kadar ulaşabilir. Anne adayı göbek bölümünde fark ettiği küçük şişlik ile hemen doktora başvurmalıdır. Fıtığın büyümesini ve ilerlemesini beklememelidir. Çünkü önlem alınmayan göbek fıtığı fıtık boğulmasına neden olabilir. Hatta bazı durumlarda ölümlere bile yol açmaktadır. Anne adayı için göbek fıtığı günlük hayatı olumsuz etkilemektedir. Ağrı, kızarma, bulantı, kusma gibi birçok olumsuzluk anne adayını zor durumda bırakmaktadır. Göbek fıtığı nedeniyle hareket etmek bile bir süre sonra çok zor olacaktır.

 

İlgili Link:  Doğum Sonrası Öneriler

 

Göbek Fıtığının Tedavisi İçin Neler Yapılmaktadır?

 

Göbek fıtıkları küçük haldeyken mutlaka tedavi edilmelidir. Onarılmayan göbek fıtıkları daha sonraki dönemde daha da büyümektedir. Bu noktaya gelen fıtık için hasta mutlaka uzman bir doktor tarafından ameliyat edilmelidir.

 

Göbek Fıtığının Neden Olduğu Bazı Gelişmeler 

 

Bazı durumlarda doğum sırasında göbek fıtığı onarılmaktadır. Ancak bu durum tamamen iyileşme sağlamayabilir. Çünkü doğum sırasında doktorlar birkaç dikiş ile bunu tedavi etmeye çalışmaktadır. Buradaki her dikiş vücuttaki dokulara zarar verebilmektedir. Bunun sonucunda sonraki dönemde göbek fıtığı tekrarlayabilir. Tekrarlayan bu fıtıklar daha büyük boyutlarda fıtıklara dönüşebilir. Bundan dolayı sezaryenli doğum sırasında fıtıklara müdahale edilmemesi daha doğrudur. Hamilelik döneminde göbek fıtığının kontrolünü doğumu kontrol eden doktor yapmamalıdır. Bu süreci genel cerrahi doktoru kontrol etmelidir. Doğumdan sonraki süreçte anne uzman bir cerrah tarafından göbek fıtığı ameliyatı olmalıdır.

 

Dünyada her yirmi kişiden biri göbek fıtığı rahatsızlığı ile karşı karşıya kalmaktadır. Göbek fıtığı kadınlarda diğer cinslere göre daha fazla görülmektedir. Göbek fıtığı göbek bölümündeki halkanın incelmesi ile ortaya çıkmaktadır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu