Çiçek seven her hanımın evinde görebileceğiniz bitkiler vardır. Bilinen ismi petunya olan kahkaha çiçeği ve özellikleri sizin de ilginizi çekebilir. Eğer evinizde çiçek yetiştirmek istiyorsanız ama zorlanıyorsanız petunya çiçeğini yetiştirmeyi deneyebilirsiniz. Bu çiçek yetiştirmesi ve çoğaltması oldukça kolay bir çiçektir. Sarmaşık türü bir bitki olduğu için kısa zamanda koyduğunuz yerde tırmanmaya başlar. İsterseniz tırmanmasını değil sarkmasını da sağlayabilirsiniz. Bu sayede evinizde koyduğunuz yerden aşağı sarkarak dekoratif bir görüntü oluşturabilir. Oldukça canlı renklere sahip olması da evinize hareket katacaktır.
İlgili Link: Ihlamur Ağacı Özellikleri
Kahkaha Çiçeğinin İsmi Nerden Gelir?
Kahkaha çiçeği ismi ile ilgili söylenilmiş pek çok hikâye vardır. Bunun en bilineni ise mutsuz bir kralla ilgilidir. Denilir ki zengin bir ülkede şan ve şöhret içinde yaşayan, her şeyi olan bir kral varmış. Ama bu kral zamanla kendini mutlu hissetmemeye başlamış yüzü asılmış. Haliyle bu durum kralı seven halkını üzmeye başlamış. Kralın yeniden yüzünü güldürmek isteyen halk bir çözüm aramaya başlamış.
Derken göreni mutlu eden bir çiçeğin söylentisi kulaklarına gelmiş. Onlarda kral mutlu olsun diye sarayın bahçesini bu çiçekle bezemişler. Çiçekler ilk yapraklarını açmaya başlayınca sarayın bahçesi adeta cennete dönmüş rengarenk olmuş. Kralda bahçenin içinde huzur bulmuş ve buraya yaptığı ziyaretler onun yeniden yüzünü güldürmeye başlamış. O saatten sonra bu çiçeğin ismi kahkaha çiçeği olarak anılır olmuş.
İlgili Link: Teraryum Nedir
Kahkaha Çiçeği Nasıl Ekilir?
Evlerinizi güzelleştirilecek petunya, kolay bir şekilde ekimi yapılabilen bir bitkidir. Kahkaha çiçeği ve özellikleri saymakla bitmese de ona sahip olmak basittir. Ekim yapmadan önce tohumları nemli bir tülbent içinde tutmalısınız. Ya da ona benzer hava alabilen ince nemli bir bez içinde 1 gün bekletmelisiniz. Ekeceğiniz toprağın içine de perlit gibi besleyici bir ürün koymalısınız.
Ekimini yaparken de tohumları birbirinden bir karış uzakta ekmeniz gerekmektedir. Çünkü bitki büyüyebilmek için kendi alanına ihtiyaç duymaktadır. Açtığınız bir çukura 3’den fazla tohum koymamalısınız. En önemlisi de bitkinin tohumlarını çok derine ekmemelisiniz. Çünkü derine ektiğiniz taktirde filizler toprağı delip dışarı çıkmakta zorlanabilirler. Eğer her şeyi doğru yaptıysanız petunya 10 gün içinde kendini gösterecektir.
Kahkaha Çiçeği Nereye Konumlandırılmalı?
Kahkaha çiçeği çok nazlı bir çiçek değildir. Çok fazla çevre koşullarından etkilenmez bundan dolayı evinizin istediğiniz noktasına yerleştirebilirsiniz. Sadece kahkaha çiçeğinin istediği şey, ona sevebileceği bir yer vermenizdir. Bu yer fideyken, alışması için gölgede olmamalıdır. Bu noktalarda hızlıca canlanıp rengarenk çiçeklerini açmaya başlar. Eğer gölde bir noktanız yoksa yarı gölge bir noktada tercih edebilirsiniz. 10-15 gün burada durduktan sonra kendisini güneşli bir yerde alıp büyütebilirsiniz. Kahkaha çiçeği yerini sevmediğinde hemencecik yapraklarını buruşturur bu noktada hemen yerini değiştirmelisiniz.
Kahkaha Çiçeği Nasıl Sulanmalıdır?
Kahkaha çiçeği genelde güneş battıktan sonra ya da sabah saatlerinde çiçeklerini açar. Bundan dolayı sulamak için gündüz saatlerini değil çiçeklerini açtığı saatleri seçmeniz en doğrusu olacaktır. Eğer çiçek açmasını istiyorsanız toprağının çok fazla nemli olmamasına özen göstermelisiniz. Kalp şeklinde yaprakları olan bu çiçek bütün nemi yapraklarına göndermektedir. Nem yapraklarına gittiği içinde çiçekler yetişme fırsatı bulamamaktadır. Haliyle sadece yeşil yaprakları olan bir çiçeğe dönüşmektedir. Sularken mümkünse bir ibrikli sulama kabıyla altından köklerine doğru sularsanız daha yararlı olur.
Kahkaha Çiçeği Hangi Toprakları Sever?
Dört mevsim ev içinde yetişip çiçekler açabilen kahkaha çiçeğinin yaşaması için toprağı önemlidir. Kumlu veya taşlı bir toprak kullanmanız toprağın hava almasını da sağlayacaktır. Buda çiçeğin oldukça hoşuna gidecektir. Toprağının nemli olması önemlidir. Ama çok sulu toprağı sevmez. Daha kuruya yakın nemli topraklar onun çiçekler açması için önemlidir. Eğer çiçeğinizin yeterince canlı olmadığını düşünüyorsanız toprağa gübre ekleyebilirsiniz. Ama kimyasal gübreler yerine doğal gübreler kullanmanızı tavsiye ederiz. Doğal gübreler çiçeklerin canlanması konusunda daha fazla katkı sağlamaktadır.
Kahkaha Çiçeği Yetiştirmede Püf Noktaları
Aradığınız onun üstüne sürekli düşmenize ihtiyacı olmayan bir çiçekse petunya en doğrusudur. Onun sürekli olarak evinizi süslemesini, gelişiminin hiç durmamasını istiyor olabilirsiniz. Bu noktada bazı ufak detaylara dikkat ederek çiçeğinizin her daim güzel görünmesini sağlayabilirsiniz. Çiçeğinizin toprağının nem düzeyini ayarlamakta zorlanıyorsanız bir nem ölçer edinebilirsiniz. Bu sayede çiçeğinizi daha iyi tanırsınız. Onun sevdiği ölçülerde toprağı nemli tutabilirsiniz. O büyüdükçe saksısını değiştirirseniz kökleri gelişme imkânı bulur. Kahkaha çiçeğinizin kuruyan yapraklarını temizlerseniz buda ona oldukça iyi gelecektir.
Bahçede Kahkaha Çiçeği Yetiştirmek
Evlerin içinde beslenen kahkaha çiçekleri renkleri canlı olduğu için bahçelerde de tercih edilebilir. Ama unutulmamalıdır ki, bahçeye diktiğiniz kahkaha çiçeği kışın ölür. Yazın eskileri söküp yenilerini dikmeniz gerekir. Kahkaha çiçeğini dikeceğiniz alanı öncelikle diğer çiçek kalıntılarından arındırmanız gerekmektedir. Daha sonra toprağa dikeceğiniz kadar alanı açıp bir süre toprağı dinlendirmelisiniz. Dinlendirdiğiniz toprağa kaliteli bir çiçek toprağı ekledikten sonra ekimi yapabilirsiniz. Ekimi yaptıktan sonra çiçeğinizin daha çok açmasını isteyebilirsiniz. Bunun için yaz aylarında bitki besini ile ona destek olmalısınız.
Kahkaha Çiçeğinin Yararları
Her bitkinin insan sağlığı üzerinde bir yararı vardır. Petunyaların hakkında bilimsel olarak bir çalışma olmasa da deneyenler tarafından iyi geldiği söylenilen özellikleri bulunmaktadır. Kahkaha çiçekleri ve özellikleri arasında kokusunun yatıştırıcı özelliği olduğu söylenmektedir. Stresli bir hayat yaşayan kişiler petunyanın kendilerine iyi geldiğini belirtmektedir. Sizde evinizin içinde petunya bulundurup daha mutlu bir hayat yaşayıp yaşamadığınıza bakabilirsiniz. Bunun dışında geçmiş dönemlerde petunyanın kaynatılarak kullanıldığına dair bilgiler bulunmaktadır. Bu şekilde yapılan çayın hazmı kolaylaştırdığı ve kabızlığı giderdiği bu bilgiler arasında yer almaktadır.