Sağlıklı YaşamUzman Yazıları

Hamilelikte Mide Bulantısını Önlemek İçin Uzmanını Dinleyin

Doçent Doktor İbrahim Ertuğrul

Hamilelik döneminde hanımların özellikle mide bulantısı yaşamaktan çok

korkmadığını söylemek mümkün değil. Her ne kadar şanslı hamilelik dönemi

geçirerek mide bulantısı sıkıntısı çekmeyenler olsa da, şanlı olmayanların sayısı

da küçümsenemeyecek kadar az değil. Anne adaylarının fizyolojik olarak pek çok

değişimden geçtikleri bu dönemi daha kolay nasıl atlatacağımızı Medical Park

Gaziosmanpaşa Hastanesi Gastroenteroloji Uzmanı Doç. Dr. İbrahim

Ertuğrul, yanıtladı;

Hamilelikte Mide Bulantısı Sebepleri?

Hanımlar bebeği olacağı öğrendiği tarihten itibaren sevinç içerisindeyken, endişe yaşamasına neden olan mide bulantısı hissi ile karşılaşmaktadır. Peki bu hamilelik döneminde mide bulantısı neden yaşanır ? İlgili Link:  Daha Kolay Doğum İçin Öneriler

Hormon düzeyi

Hamile kalındığı dönemde vücut mevcut ortalamanın üzerine çıkmakta olan progesteron hormonu mide bulantısını tetikliyor olabilir.

Hassasiyet

Hamilelik öncesindeki dönemde kusma ve bulantılardan sık şekilde şikayet edilmesi, bulantıya neden olacak sebeplerden daha çabuk etkilendiğinizi göstermektedir.

Gen Haritanız

Hamilelik sürecinde büyüyen rahim yapısı hormon düzeylerinde  değişiklik yaptığı gibi sindirim sistemi üzerinde de çeşitli farklılıklara neden olur. Vücutta yaşanan bu değişimler mide ve bağırsak hareketlerinin kısıtlanmasına yol açar. Hamilelik döneminde östrojen seviyesinde yaşanan değişimlerde genetik faktörler büyük rol oynar.

Beslenmede Yapılan Yalnışlar

Her anne adayı gebelik haberi ile beraber beslenmesi konusunda çevresinin baskısıyla karşı karşıya kalır. Hamilelik döneminin ilk 3 ayında kokulara karşı ciddi bir hassasiyet yaşayan anne adayı, diğer yandan iyi beslenmesi gerektiği baskısı altında kalabilir.

Hamilelikte Mide Bulantısı Nasıl Engellenir?

Hamilelik sürecinde sürekli devam eden ve günlük yaşantınızı etkileyen bir kusma durumu ile karşı karşıya iseniz bu duruma ‘Hiperemezis gravidarum’ denmektedir. Bu durum çok sık görülmemekle  olası durumlarda profesyonel destek alınmalı ve uzman Dr eşliğinde tedaviye başlanmalıdır.  Bu tarz dirençli kusma adı verilen durumlarda tedaviye başlamadan önce vücudun kaybettiği sıvı dengesinin sağlanması ve elektrolit dengesinin sağlanması gerekir.

Bu gibi durumlarda hastaya  öncelikle serum verilerek ağızdan alınan yemek biçimi bir süreliğine sonlandırılır. Ayrıca hamilelik döneminde bide bulantılarınızı azaltmak için;

Yağlı Gıdalardan Uzak Durun

Fazla Yemek yemek yerine sık aralıklarla ve düzenli yemek yiyin

Kafein, sigara ve alkol tüketimini sonlandırın

Hamilelik döneminde hanımların özellikle mide bulantısı yaşamaktan çok korkmadığını söylemek mümkün değil. Her ne kadar şanslı hamilelik dönemi geçirerek mide bulantısı sıkıntısı çekmeyenler olsa da, şanlı olmayanların sayısı da küçümsenemeyecek kadar az değil.

Hamilelik Döneminde Reflü

Gebelik döneminin semptomatik reflü adı verilen mide rahatsızlıkları hamileliğin ilk aylarında karşınıza çıkabilir. Hamilelik sürecinde reflü sorunlarınızın önüne geçmek için şu önlemleri alabilirsiniz;

Yatak başı yükseltilmeli,

Karın basıncını arttıracak öne eğilme gibi hareketlerden uzak durun

Az ve sık aralıklarla yemek yenmeli,

Yatmadan iki saat önce su dışında herhangi bir şey tüketilmemeli,

Sigaradan kesinlikle uzak durulmalı.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu