Artroplasti Ameliyatı Nedir?
Artroplasti ameliyatı nedir kapsamında, travmalar ya da hastalıklar sonrasında işlevsiz hale gelen veya bozulan eklem yapılarını düzeltmek amacı ile uygulanan cerrahi bir prosedürdür. Uygulanan bu işlem sayesinde eklem fonksiyonları düzelmektedir. Bu uygulamanın bazı önemli özellikleri şunlardır:
- Çeşitli nedenlerden dolayı bozulan eklem yüzlerini eski hale getirir,
- Tamamen bozulan eklem yüzeylerinin değiştirilmesini sağlar,
Oldukça başarılı sonuçlar elde edilir. Eklemler, hareket etmemizi sağlayan en önemli yardımcılarımızdır.
Artroplasti Çeşitleri Nelerdir?
Artroplasti ameliyatı nedir kapsamında artroplasti,dört farklı çeşide sahip bir uygulamadır. Bunlar; rezeksiyon artroplastisi;hasar gören ya da işlevsiz hale gelen eklem yüzü çıkarılır. Bu işlemin ardından eklem yüzü iyileşmeye bırakılır ek olarak başka bir işlem yapılmaz. Şikayetlerin azalmasını sağlayan ancak tamamen ortadan kalkmalarını sağlayan bir uygulama değildir. İnterpozisyon Artroplasti;Rezeksiyon işlemine benzer bir işlem olan bu uygulamada hasarlı eklem yüzü cerrahi olarak çıkarılmaktadır. Ardından eklem dokuları arasına yumuşak bir doku eklenir. Diğer işlemlere oranla daha zor ancak daha başarılı bir tedavi işlemidir.
Parsiyel endoprotez artroplasti;en sık uygulanan işlemlerden biridir. Eklemin bir yüzü çıkarılır ve yerine uygun bir şekilde üretilmiş olan protez yerleştirilir. Eklemin diğer yüzü aynı şekilde bırakılır. Total endoprotez artroplastisi;her iki eklem yüzünün de hasarlı olduğu durumlarda uygulanan bir işlemdir. Bu işlemin uygulandığı hastalarda çoğunlukla hareket fonksiyonu büyük oranda azalmıştır. Her iki eklem yüzü de protezler ile değiştirilmektedir. Bu işlem daha çok diz ve kalça eklemlerinde uygulanmaktadır.
Artroplasti Hangi Durumlarda Yapılır?
Artroplasti ameliyatı nedir kapsamında artroplasti,çoğunlukla eklem kireçlenmesi olduğunda uygulanmaktadır. Eklem hasarının en çok yaşandığı alanlar diz ve kalça eklemidir. Bunun yanı sıra dirsek, omuz ve ayak bileği gibi bölgelere de yapılmaktadır. Bu bölgelerde gerçekleşen eklem hastalıkları için bu işlem uygulanarak en uygun protezler kullanılmaktadır.
Artroplasti Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler
İleri yaş gruplarında bu işlem genellikle lokal anestezi ile yapılmaktadır. Ameliyat sonrasında kişilerde ağrılar görülebilir ancak bu ağrılar ilaçlar ile kontrol edilebilir. Ameliyat sonrasında herhangi bir komplikasyon yaşanmazsa hasta 1 gün sonra yürümeye başlayabilir ve hasta 3 gün içerisinde taburcu edilir. Hastanın ameliyat sonrasında dikkat etmesi gereken hususlar şu şekildedir:
- Hasta ameliyatta sonra 7 hafta süresince bacaklarının arasına yastık koyarak yatmalıdır,
- Hasta kişi alçak sandalye ve koltuklarda oturmamalıdır,
- Bacak bacak üstüne atmaması gerekir,
- Hastanın ameliyattan sonra ameliyat edilen bacağının üzerine bütün ağırlığını vermemesi gerekir,
Ayrıca; çömelmekten kaçınmalıdır ve yürürken oldukça dikkatli olmalıdır.